Наришкин

По време на преговорите си на 14 ноември в Анкара директорите на руската Служба за външно разузнаване Сергей Наришкин и на ЦРУ Уилям Бърнс са обсъждали ядрената сигурност и ситуацията в Украйна. Това заяви самият Наришкин в интервю за агенция „Новости“ и предупреди, че Полша подготвя анексиране на територии в Западна Украйна.

Сергей Наришкин посочи, че на срещата с Уилям Бърнс най-често употребяваните думи са били „стратегическа стабилност“, „ядрена сигурност“, „Украйна“ и „киевски режим“.

БНР припомня, че в интервю за агенция „Новости“ в понеделник временно управляващата американското посолство в Москва Елизабет Руд отрече директорът на ЦРУ да е обсъждал с руския си колега ситуацията в Украйна. Тогава Руд каза, че в дневния ред на преговорите са били въпроси, свързани с управлението на рисковете в ядрената сфера, както и че Москва и Вашингтон запазват каналите за обсъждане на ядрената сигурност – нещо, което Наришкин също потвърди в изявлението си.

Той каза още, че руското разузнаване разполага с информация за плановете на Полша да анексира Лвовска, Ивано-Франковска и по-голямата част от Тернополска област в Западна Украйна. За целта, твърди Наришкин, във Варшава било решено да се използва „успешният руски опит при връщането на изконни територии чрез провеждането на референдуми на тях“.

По думите му полските специални служби са подали на украинските медии информацията, че в Лвовска област се подготвя референдум за присъединяването ѝ към Полша. Целта била да се проследят реакциите както на регионалните играчи, така и на обикновените хора. Според Наришкин поляците бързали, защото се притеснявали, че в близките месеци големите натовски държави ще се опитат да се споразумеят с Москва, пренебрегвайки както украинските, така и полските интереси.

Виж още:Урсула фон дер Лайен разгневи Киев с посочване на брой загинали, наложи се корекция на изявлениетоПредседателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен разгневи Украйна с изказването си, че от …Nov 30 2022skafeto.com


loading...