НАСА марс проба

Роувърът „Пърсивиърънс“ на НАСА успешно е взел първата си проба от марсианска скала и я е поставил в контейнер, който да бъде върнат на Земята, съобщават Франс прес и ДПА.

„Имам я“, написа в Туитър американската космическа агенция от името на шестколесния си марсоход. НАСА публикува и снимка на късче скала, надеждно прибрано в контейнера, свързан с бормашината на робота.

„Пърсивиърънс“ проби малка скала на повърхността на Марс на 2 септември. Поради лошата светлина на получените снимки инженерите в контролния център първоначално не успяха да видят дали пробата наистина е в екстракционната тръба.

Новите снимки с по-добра светлина сега показват, че мисията е успешна.

Пробата, която е малко по-дебела от молив, по-късно ще бъде изпратена на Земята за изследване. Наред с други неща, НАСА иска да разбере дали скалата съдържа доказателства за древен микробен живот на Червената планета.

Първият опит на „Пърсивиърънс“ да вземе скална проба се провали през август. Според НАСА технологията на марсохода тогава е работила перфектно, но скалата е била по-мека и е отделяла само малки прахообразни фрагменти, които не са могли да напълнят контейнера.

Роувърът „Пърсивиърънс“ се спусна на повърхността на Марс на 18 февруари тази година. С него пристигна и мини-хеликоптерът „Инджинюъти“, който преди броени дни извърши 13-ия си полет на Червената планета.

Вижте още:
Марс е била обитавана планетаМеждународен екип от учени стига до заключението, че Марс е била обитавана планета, но неизвестна си…Aug 9 2021skafeto.com

Учени: Сексът на Марс няма да е миражХората ще могат да се размножават на Марс според научно изследване, цитирано от „Бизнес Инсайдър”. У…Jun 15 2021skafeto.com


loading...