Натанз бомба

Взривът в иранското съоръжение за обогатяване на уран в Натанз, който беше приписан на Израел, е причинен от бомба, внесена тайно на територията на съоръжението и след това детонирана дистанционно, съобщава „Ню Йорк таймс“. В информацията се цитира неназован служител на разузнаването, без да се изяснява дали е американец или израелец.

Според официалното лице взривът е извадил от строя първичната електрическа система, както и нейната резервна система. Твърдението очевидно е било потвърдено от бившия ръководител на иранската агенция за атомна енергия в интервю за иранската държавна телевизия.

„От техническа гледна точка планът на врага беше доста красив“, коментира Ферейдун Абаси Давани, сега ръководител на енергийната комисия към иранския парламент, като добави: „Те помислиха за това и използваха своите експерти и планираха експлозията, така че централното захранване и аварийният захранващ кабел да бъдат повредени.“

Въпреки че размерът на щетите остава неизвестен, „Ню Йорк таймс“ пише, че служители на специалните служби смятат, че ще са необходими много месеци, за да бъдат отстранени щетите.

Ръководителят на Иранската агенция за атомна енергия Али Акбар Салехи обаче увери, че аварийното захранване вече е възстановено в централата и обогатяването на уран продължавало, въпреки че не е ясно до какво ниво.

„Голяма част от саботажа на врага може да бъде възстановена и този влак не може да бъде спрян“, казал той пред иранските медии според „Ню Йорк таймс“.

Инцидентът в неделя се случи, след като министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин кацна в Израел за разговори с премиера Бенямин Нетаняху и министъра на отбраната Бени Ганц.

САЩ, основният партньор на Израел в областта на сигурността, се стремят да възобновят ядреното споразумение от 2015 г., целящо да ограничи ядрената програма на Техеран, така че да не може да преследва ядрено оръжие – ход, на който Израел твърдо се противопоставя, особено Нетаняху.

Според „Ню Йорк таймс“ американски официални представители са заявили, че не знаят дали техните ирански колеги ще се появят във Виена в сряда, когато преговорите по ядреното споразумение трябва да бъдат възобновени.

Депутатите в Техеран призоваха дискусиите да бъдат преустановени, въпреки че САЩ отрекоха в понеделник, че са замесени в инцидента в Натанз.

В репортаж на израелска телевизия се посочва, че бомбата е избухнала в неделя в 4 часа сутринта, когато около 1000 работници са били в Натанз. Съобщава се, че съоръжението е евакуирано веднага след взрива заради опасения от още бомби, но други експлозиви не са били открити.

В информацията на израелската телевизия Channel 13, в която не се цитира източник, се казва, че експлозивът е бил поставен близо до главната електрическа линия в Натанз и че когато е бил детониран, цялото съоръжение е спряло да функционира. Съоръжението остава нефункционално, се казва в информацията, като програмата ще може да заработи отново след месеци.

„Всички знаци показват, че това е най-тежката атака, която ядрената програма на Иран е претърпяла… в най-важното иранско ядрено съоръжение“, отбеляза Алон Бен-Дейвид, военен анализатор на мрежата.

По-рано Натанз е бил удрян, включително от експлозия, която разтърси съоръжението миналото лято, като атаката също беше приписана на Израел, насочена към нарушаване на обогатяването на уран и изследванията.

През 2010 г. САЩ и Израел спряха ядрената програма на Иран с вируса Stuxnet, който накара иранските центрофуги да се разкъсат, унищожавайки една пета от машините на страната.

Вижте още:
Иран се подготвя за производството на ядрено оръжиеИран протяга ръка към атомната бомба, това съобщи „Уолстрийт джърнъл“. Вестникът се позовава на докл…Jan 14 2021skafeto.com

Иран обяви, че може да обогати уран и до 60%Иран разполага с технологията, необходима за обогатяване на уран до 60%, заяви говорителят на Агенци…Jan 6 2021skafeto.com


loading...