https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

Силите на НАТО в Косово са готови да се изправят срещу всяка ситуация, ако мирът е застрашен от насилие като неотдавнашните сблъсъци. Това заяви ръководителят на мироопазващите сили на НАТО в Косово – КФОР, Анджело Микеле Ристуча, цитиран от „Ройтерс“. Около 30 мироопазващи войници на НАТО, защитаващи три кметства в Северно Косово, бяха ранени при сблъсъци със сръбски протестиращи в края на май. При размириците пострадаха и 52 протестиращи.

НАТО охранява Косово от края на войната през 1999 г. и наскоро разположи допълнителни 700 войници и постави още един батальон в повишена бойна готовност, с което силите му нараснаха до около 4511 души.

„Планираме да се изправим пред всякакви обстоятелства. Това е причината, поради която получихме допълнителни сили. Ние не реагираме, ние действаме“, подчерта Ристуча в щаба си в покрайнините на Прищина.

Той отбеляза, че ситуацията остава много напрегната въпреки относителното спокойствие през последните дни.

„Към момента няма военно решение, защото единственият начин за разрешаване на тази ситуация е политическо решение, което се основава на волята на двете страни да нормализират отношенията си. Но първо трябва да се намали ескалацията“, посочи Ристуча.

Напрежението в северната част на Косово, която е населена предимно с етнически сърби, ескалира до най-високото си ниво, откакто страната обяви независимост от Сърбия през 2008 г.

Насилието избухна миналия месец, след като кметове етнически албанци встъпиха в длъжност след местни избори с едва 3,5% избирателна активност, тъй като сръбското мнозинство в региона бойкотира вота.

Съединените щати и Европейският съюз призоваха премиера Албин Курти да оттегли кметовете и да премахне специалната полиция, използвана за тяхното въвеждане в длъжност.

На свой ред косовския премиер също отправи свои искания, като конфликтът се изостри допълнително миналата седмица, след като Сърбия арестува трима косовски полицаи в граничната зона при спорни обстоятелства и нареди да останат в ареста за един месец.

Косово твърди, че тримата са били арестувани на територията му от сръбски служители, които са преминали границата. От своя страна Белград поддържа версията, че те са били задържани в Сърбия.

„Тук сме, за да избегнем влошаване на ситуацията и да намалим напрежението. Единственият начин за деескалация зависи от политическата воля и на двете страни“, подчерта Ристуча.

Около 50 000 сърби, които живеят в Северно Косово, не приемат управлението на Прищина и смятат Белград за своя столица.