Г-7 Япония Китай военни учения около Тайван нови ядрени оръжия

Демократичните страни трябва да изяснят „тежките икономически последици“, пред които ще се изправи Китай, ако предприеме действия срещу самоуправляващ се Тайван. Това заяви бившият генерален секретар на НАТО, цитиран от Ройтерс.

Китай, който твърди, че Тайван е негова територия, засили натиска върху Тайван да отстоява претенциите си за суверенитет, включително почти ежедневни мисии на китайските военновъздушни сили близо до острова през последните три години.

Андерс Фог Расмусен направи паралел между инвазията на Русия в Украйна и военната агресия на Китай срещу Тайван, като подчерта, че демократичните страни трябва да работят в единство, за да осигурят победа на Украйна, за да възпрат китайска атака срещу Тайван.

Всеки опит на Китай да промени със сила статуквото в Тайван трябва да предизвика също толкова единен отговор и ние трябва да изясним това на Китай сега, категоричен бе той.

Китай е много по-зависим от глобалните вериги за доставки, отколкото Русия. Изясняването на тежките икономически последици от всяка атака сега би било мощно възпиращо средство, допълни Расмусен.

Расмусен, бивш министър-председател на Дания, който беше един от най-високопоставените дипломати в света, когато напусна трансатлантическия отбранителен съюз през 2014 г.


loading...