Столтенберг Войната НАТО Русия Украйна в България нато коронавирус дезинформация за COVID-19 Йенс Столтенберг Давос нато военно учение нато ирак Столтенберг Украйна
Йенс Столтенберг (Wikipedia Commons CC-BY2.0)

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг уверява, че голямото прехвърляне на американски и съюзнически войски в Източна Европа като част от военно учение не е насочено към Русия, информира АФП.

Около 37 000 войници от 18 държави ще участват в ръководените от САЩ маневри „Защитник на Европа 2020“. Това е „най-голямото разполагане на американски войски в Европа от повече от 25 г., каза Столтенберг пред осведомителната агенция.

Ученията „показват силния ангажимент на САЩ към НАТО и към свободата и сигурността на Европа“, добави той.

Игрите ще се проведат през май и юни предимно в Германия, Полша и балтийските държави. През следващите месеци САЩ ще дислоцират 20 000 войници в Европа.

„Защитник на Европа“ не е пряко насочен към нито една държава“, обяви генералният секретар.

„Това учение за самоотбрана демонстрира способността за бързо прехвърляне на мащабни сили от САЩ в Европа в помощ защитата на други натовски съюзници, ако е необходимо“, обясни той.

Столтенберг припомни, че тази година Литва, Естония и Латвия отбелязват 30 г. независимост. Част от игрите ще се проведат в тези три държави.

„Русия има всяко право да се чувства безопасна в границите си, но се отнася и за нашите страните членки“, каза Столтенберг.

Представител на НАТО увери, че ученията нямат нищо общо с празненствата в Москва по случай 75 г. от победата над нацистите.

Ученията ще се проведат от февруари до юни. Това е времето, когато много военни учения се провеждат всяка година, обясни представителят.

„Ние признаваме важната роля на Съветския съюз в победата над Нацистка Германия“, каза още източникът.

Столтенберг потвърди, че САЩ са информирали Русия и другите страни членки на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа за планираните игри.

Вижте още:
НАТО е в най-сложната ситуация за сигурността в историята сиНАТО е изправен пред най-сложната ситуация по отношение на сигурността в своята история. Това заяви …Dec 17 2019skafeto.com

В Русия е проектирана най-голямата подводница за удари по бази на НАТО. Чудовището побира 1000 войници (ВИДЕО)В Русия е била проектирана най-голямата в света десантна подводница. Целта пред нея е била да трансп…Nov 7 2016skafeto.com

НАТО за първи път ще признае заплахата от КитайНАТО за първи път официално ще признае предизвикателствата, които поставя Китай пред алианса, предад…Dec 4 2019skafeto.com


loading...