НАТО Русия Черно море

НАТО обвини Русия в трупането на мощ и войски в Черно море и Крим. Това заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, цитиран от АП.

„Русия продължава да нарушава териториалната цялост на Грузия и Украйна, продължава да изгражда военната си мощ в Крим и все повече разполага сили в региона на Черно море“, обобщи Йенс Столтенберг. Той заяви, че Алиансът реагира по огледален начин спрямо заплахите от Кремъл: засилва присъствието си на сушата, в морето и във въздуха. Генералният секретар каза още, че външните министри на НАТО са се съгласили да засилят още повече взаимодействието с Грузия и Украйна.

От своя страна Кремъл обвинява САЩ и техните съюзници в провокация на напрежение в Черноморския регион с рязко увеличаване на броя на патрулите на бомбардировачи и разузнавателните полети.

Русия отбелязва, че САЩ и техните съюзници в НАТО също са засилили разузнавателните си полети край Крим с близо 61%.

Отношенията между Русия и Запада са спаднали до минимум след Студената война и след анексирането на Кримския полуостров от Русия през 2014 г.

Русия критикува разполагането на силите на НАТО в Прибалтика и обвинява, че маневрите на алианса в близост до нейните граници представляват заплаха за сигурността.

НАТО и Русия все по-често се обвиняват за военни полети.

loading...