нато космоса

НАТО реши да започне оперативни дейности в космоса, но без разполага оръжия там, обяви в сряда генералният секретар Йенс Столтенберг на пресконференция след среща на външните министри на страните членки на НАТО в Брюксел.

„Днес взехме важно решение. Съгласихме се, че космическото пространство трябва да се превърне в нова зона за операции. Но ние не възнамеряваме да разгръщаме оръжия в космоса, защото НАТО е отбранителна организация“, обясни той.

Столтенберг и държавният секретар на САЩ Майк Помпео проведоха пресконференция след срещата на министрите. Външните министри на НАТО обсъдиха ролята на НАТО в противодействието на глобалния тероризъм и хибридните заплахи.

Теми, включващи Русия, Китай, енергийната сигурност, както и бъдещето на контрола върху оръжията, също бяха в дневния ред на срещата.

„Страните от НАТО трябва непременно да поддържат единна позиция по отношение на Русия. Алиансът отново и отново успява да се обедини около обща позиция, по-специално по отношение на контрола върху оръжията“.

Още:

НАТО се въоръжава с нови безпилотни апарати за разузнаванеСтолтенберг: Украйна сама ще реши за НАТО!НАТО седи до Украйна, помагайки й да укрепи своите отбрани…Nov 22 2019skafeto.com

НАТО: Гарантираме енергийната сигурност на членките!Министрите на външните работи от НАТО са приели днес препоръки, свързани с енергийната сигурност. То…Nov 21 2019skafeto.com

loading...