НАТО Швеция Финландия

Турция е блокирала започването на преговорите за присъединяването на Швеция и Финландия към НАТО, потвърди късно снощи за ДПА източник от алианса. По тази причина Северноатлантическият съвет, управляващият орган на НАТО, не е в състояние да започне незабавно процедурата, пише Дир.бг.

Анкара обаче намекна, че може и да вдигне ветото, ако опасенията й бъдат разсеяни.

В сряда правителствата в Стокхолм и Хелзинки подадоха чрез видеовръзка пред генералния секретар Йенс Столтенберг своите официални заявления за членство. Столтенберг каза, че алиансът ще разгледа заявленията възможно най-бързо, но подчерта, че ще трябва да бъдат отчетени интересите на всички страни членки.
Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган заяви по-рано през деня, че Анкара не може да се съгласи с предложеното разширяване на НАТО, защото то ще подкопае вътрешната сигурност на пакта. Той повтори твърденията на турското правителство, че Швеция и Финландия на практика подпомагат тероризма чрез подкрепата си за Кюрдската работническа партия (ПКК) и Кюрдските сили за народна самоотбрана (КСНС).

Турция смята тези две групировки за терористични, възприема ги като заплаха за своята национална сигурност, а турската армия често влиза в стълкновения с техния бойци по границата със Сирия и Ирак. САЩ обаче са приели КСНС за свой съюзник в борбата с джихадистите от „Ислямска държава“, посочи ДПА.

Ройтерс допълни, че според Анкара в Швеция и Финландия са намерили убежище хора, свързани с ПКК, както и последователи на Фетула Гюлен, когото турските власти обвиняват в организирането на неуспешния опит за преврат през 2016 г. Ердоган е казал още, че Турция няма да подкрепи кандидатурата за членство в НАТО на държави, налагали санкции на Анкара. Швеция и Финландия забраниха износа на оръжия за Турция след нейната офанзива срещу КСНС в Сирия през 2019 г.

Междувременно турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу повтори, че Турция има основателни притеснения, свързани със сигурността във връзка с, както той каза, подкрепата на Швеция и Финландия за терористични организации и това обяснява защо Анкара възразява относно присъединяването на двете страни към НАТО, предаде Ройтерс. Чавушоглу направи това изказване преди среща с американския държавен секретар Антъни Блинкън в Ню Йорк.

Той заяви, че разбира опасенията, свързани със сигурността, на Швеция и Финландия и тяхното желание за членство в алианса, но подчерта, че опасенията на Турция във връзка със сигурността също трябва да бъде отчетени и разсеяни.

Още от Свят


loading...