https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

По рано през годината Турция откри второто по големина находище за редкоземни елементи в света. Заводът, който започна работа през април, трябва да обработва годишно 1200 тона редкоземни елементи, според данни от Anadolu Agency.

В първата фаза съоръжението ще се фокусира върху производството на седем редкоземни елемента и техните оксиди, които ще бъдат произведени за първи път. Обект на производство ще бъдат елементи като флуорит, барит, лантан, церий, празеодим, самарий, гадолиний, европий, неодим и 17 други редкоземни елемента. Заводът ще преработва и торий – суровина за ядрено гориво, подобна на урана.

Те са от съществено значение за икономиката на региона, защото ще се използват във високотехнологични продукти, отбранителната индустрия и електронно оборудване. След пилотния завод плановете са да се премести в промишленото съоръжение, за да произвежда 570 000 тона годишно и да генерира годишен доход от приблизително 220 милиона долара за Турция, пише Daily Sabah.

Второто по големина находище на редкоземни елементи в света се намира в района Бейликова с 694 милиона тона след находището Баян Обо в Китай, което има приблизително 800 милиона тона запаси.

Обектът беше пуснат в експлоатация тази година с инвестиция от 4 милиона долара в резултат на проучвания между 2011 – 2017 г.

Рекордно производството на злато и въглища

Междувременно през последните пет години Турция е увеличила средното си производство на злато до около 35 тона годишно. Страната притежава 2% от световните златни резерви, е произвела 42 тона през 2020 г., счупвайки рекорда в историята на републиката.

Турция притежава и 2,1% от общите световни запаси от въглища. Съседната ни страна записа още един рекорд, като произведе над 105 милиона тона въглища миналата година.