Нацистки крайцер

Нацистки крайцер от Втората световна война, който е торпелиран и потопен до крайбрежието на Норвегия през 1940 г., е открит в петък случайно на дълбочина 490 метра по време на инспекция на подводен електрически кабел. Това съобщиха инженери, които са открили останките от кораба, информира АФП.

„Понякога ние откриваме исторически останки. Но аз никога не съм откривал нещо толкова интересно“, коментира Петер Хоберстад, главен инженер от норвежкия енергиен оператор Statnett.

Германският военноморски кораб „Карлсруе“, който е с размер 174 метра, е взел участие в инвазията на Норвегия по време на Втората световна война, припомня news.bg.

След като войниците дебаркират на 9 април 1940 г. корабът е ударен от норвежка артилерия и след това е торпилиран от британска подводница. Германският капитан нарежда корабът да бъде потопен край пристанището Кристиансан.

Преди три години сонари на Statnett засичат неидентифициран обект в близост до кабел с високо напрежение между Норвегия и Дания, но тогава инженерите от компанията нямаха време да разследват, поясняват от Statnett. Но на 30 юни след буря в района екип е изпратен за инспекция на отломките с апарат с дистанционно.

Корабът е открит на около 15 метра от подводния кабел.

Морският музей в Норвегия по-късно потвърждава, че без съмнение е открит корабът „Карлсруе“. Корабът се намира на 13 морски мили от Кристиансан.

Построен в Кил в Северна Германия, крайцерът е пуснат на вода през 1927 г.

Вижте още:
Откриха доказателства за нацистка база на АнтарктидаТочно като в приключенски филм с Индиана Джоунс, който по стечение на обстоятелствата пътува до екзо…Sep 23 2019skafeto.com

Неразкрити мистерии: Голямата тайна на окултния нацистки Райх и загадъчните ритуали в замъка ВартбургOĸyлтизмът в Tpeтия paйx e мнoгo пoпyляpнa тeмa. Ho въpxoвнитe жpeци нa Paйxa нe ce oгpaничaвaт caмo…May 1 2018skafeto.com

loading...