Снимка: Instagram профил

Непалски шерпа изкачи връх Еверест за рекорден 26-ти път, побеждавайки собствения си предишен рекорд, поставен миналата година, каза правителствен служител в неделя, цитиран от Ройтерс.

52-годишният Ками Рита Шерпа изкачи върха с височина 8 848,86 метра (29 031,69 фута) в събота по традиционния маршрут на югоизточния хребет, водещ 10 други катерачи на шерпи.

„Ками Рита счупи собствения си рекорд и установи нов световен рекорд по катерене“, каза Таранат Адхикари, генерален директор на Министерството на туризма в столицата Катманду.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Kami Rita Sherpa (@kamiritasherpa)

Съпругата на Ками Рита, каза, че е щастлива от постижението на съпруга си.

Маршрутът за катерене, използван от Ками Рита, е създаден от новозеландеца сър Едмънд Хилари и шерпа от Непал Тенцинг Норгей през 1953 г. и остава най-популярен.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Kami Rita Sherpa (@kamiritasherpa)

Тази година Непал е издал 316 разрешения за изкачване на Еверест в пиковия сезон, който продължава до май, в сравнение с 408 през миналата година, най-високият брой досега.

Хималайската страна, която силно разчита на алпинистите за чуждестранна валута, беше изправена пред критики, че е допуснала пренаселеността и няколко смъртни случая на алпинисти в планините през 2019 г.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Kami Rita Sherpa (@kamiritasherpa)

Еверест е бил изкачван 10 657 пъти, откакто за първи път е бил покорен през 1953 г. от непалската и тибетската страна – много от алпинистите са го изкачвали няколко пъти, а 311 души са загинали досега, според базата данни на Хималайите.

Досега 14 българи са изкачили Еверест, като за първи път върха е покорен от Христо Проданов през 1984 година, но той не се връща при слизането от върха. Общо 10 българи са загинали в Хималаите при изкачване на високите върхове там.

Вижте още:
Ледникът под връх Еверест се топи с тревожна скоростЛедникът при връх Еверест откъм непалската му страна се свива 80 пъти по-бързо, отколкото е било нуж…Feb 7 2022skafeto.com

Единственият човек, преминал трите ръба на Еверест: Участието в комерсиални експедиции не е алпинизъмСлед разразилите се трагедии под връх К2 в Пакистан, при които загинаха двама души, а други трима из…Feb 10 2021skafeto.com

Трагедията е страшна: Шестима загинаха в тълпа от алпинисти на Еверест (Видео, обновена)Напоследък новините от света на алпинизма все по-често са съобщения за смърт или изчезване на изявен…May 24 2019skafeto.com

Спиращи дъха кадри от най-високия връх! Снимки на Еверест, заснети от вертолет (ВИДЕО)Ако обичате красивите гледки, то това ВИДЕО е точно за вас! Защото ще видите величествените Хималаи,…Nov 2 2016skafeto.com


loading...