делото срещу Нетаняху ваксина иран ядрено оръжие
Бенямин Нетаняху

Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху получи ваксина срещу COVID-19, като с това даде начало на националното ваксиниране през следващите дни. 71-годишният Нетаняху и неговият министър на здравеопазването бяха инжектирани с ваксината на Pfizer-BioNTech на живо по телевизията в медицинския център Sheba в Рамат Ган, близо до Тел Авив.

„Помолих първо да бъда ваксиниран, заедно с министъра на здравеопазването Юли Еделщайн, за да служим като личен пример и да ви насърчим да се ваксинирате“, каза Нетаняху пред телевизионната аудитория. „Това е много трогателен момент“, добавяйки, че бизнесът скоро ще може да възобнови работата си и хората ще могат да си изкарват прехраната както преди.

Пристигането на ваксината Pfizer, а по-късно и тази от Модерна, бележи „началото на края“, каза той.

Нетаняху и Еделщайн трябва да получат бустер за три седмици за оптимална защита от коронавируса. Ваксината ще бъде пусната в 10 болници и центрове за ваксинация около Израел за здравни работници от неделя, според здравното министерство.

Инжектирането на ваксина на Нетаняху беше предавано пряко по телевизията

В течение на седмицата, според изявление на министерството, ваксинациите ще бъдат достъпни за широката общественост, като се започне с тези над 60-годишна възраст.
Мащабната кампания за ваксинация, за която се казва, че е най-голямата в историята на Израел и е озаглавена „Дай рамо“, е изтеглена напред от целевата дата на 27 декември.

Първите дози ваксини пристигнаха в Израел преди седмица и целта е да се прилагат 60 000 удара на ден. Израел постигна споразумение с Pfizer да достави осем милиона дози от новата си одобрена ваксина – достатъчно, за да покрие почти половината от населението на Израел от близо девет милиона, тъй като всеки човек се нуждае от две дози.

Израел постигна и отделно споразумение с Модерна по-рано този месец за закупуване на шест милиона дози от тяхната ваксина – достатъчно за още три милиона израелци.

Но милиони палестинци, живеещи под израелски контрол, ще трябва да чакат много по-дълго.

Кампанията за ваксинация в Израел ще включва еврейски заселници, живеещи дълбоко в окупирания Западен бряг, които са израелски граждани, но не и 2,5 милиона палестинци на територията.

Те ще трябва да изчакат обезпечената с пари Палестинска администрация, която управлява части от Западния бряг съгласно временните мирни споразумения, постигнати през 90-те, да ги предостави.

Последните данни на израелското министерство на здравеопазването съобщават, че над 370 000 души са тествали положителен тест за вируса, откакто страната потвърди първия си случай през февруари.

Повече от 3000 души са починали в страна с приблизително девет милиона.
Проф. Балтов: Антиваксърските настроения ще се преодолеят бързоДиректорът на „Пирогов“ е по-оптимистичен вече за разпространението на коронавируса. Пред БиТиВи про…Dec 20 2020skafeto.com


loading...