делото срещу Нетаняху ваксина иран ядрено оръжие
Бенямин Нетаняху

Министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху съобщи, че неговата страна няма да разреши на Ислямска република Иран да разработи ядрено оръжие, предаде агенция ТАСС.

„Предвид усилията на Иран да разработи ядрената си програма, да разшири обогатяването на уран за производството на атомни бомби, повтарям още веднъж: Ние [Израел] никога няма да позволим на Иран да разработи ядрени оръжия“, заяви министър-председателят в изявление, текстът на който беше разпространен от неговия кабинет.

„Това не е само за нашата сигурност и нашето бъдеще, но и за бъдещето на Близкия изток и на целия свят“, добави Нетаняху.

На 5 ноември иранският президент Хасан Рохани обяви, че на 6 ноември ще започне нов етап в намаляването на задълженията на Техеран по ядрената програма с пускането на центрофуги в съоръжението Фордо. В същия ден ръководителят на Иранската организация за атомна енергия Али Акбар Салехи заяви, че иранската страна ще започне обогатяване на уран до 5% в съоръжението във Фордо от 6 ноември.

Според Съвместния комплексен план за действие (JCPOA), подписан през 2015 г., Иран трябва да модернизира своето стабилно съоръжение за производство на изотопи във Фордо под надзора на международни наблюдатели. Предполагаше се, че реконструкцията ще изключи възможността за използване на това съоръжение за военни цели.

Бъдещето на иранската ядрена сделка стана под въпрос, след като САЩ на едностранно я напуснаха на 8 май 2018 г. и Вашингтон наложи санкции срещу Техеран в областта на износа на нефт.

Според иранската страна, останалите участници, предимно европейците, не се придържат изцяло към задълженията си в икономическата част на споразумението, така че сделката в сегашната си форма няма смисъл.

Още:

11 исторически събития, които всъщност не са се случилиВ световната история има редица исторически събития, които са известни и за които се говори и до ден…Nov 6 2019skafeto.com

Никога не правете това, ако пътувате в тези държавиВсеки от нас има мечти, свързани с посещението на различни държави. Когато обаче отиваме в друга стр…Nov 6 2019skafeto.com

„Света София“ в Истанбул отново ще бъде джамия?Решение на турски съд може да послужи като прецедент храмът „Света София“ в Истанбул, който сега фун…Nov 5 2019skafeto.com


loading...