Нидерландия ваксинация

Властите в Нидерландия са подложени на критика в медиите заради бавните темпове на ваксинация в страната. За разлика от другите държави от ЕС, Нидерландия започва процеса на имунизация две седмици по-късно от останалите страни в ЕС и заради проблемите с доставките на ваксини, ваксинирането става бавно.

В медиите често се подчертава, че единствената държава, която засега се справя по-зле от Нидерландия е България, пише Дир.бг.

Нидерландците не обичат да бъдат сравнявани с България. Карикатурата е от нидерландския вестник „Трау“ – ироничният коментар е „Победихме България“, а на тениската пише „Боцкай, Холандия, боцкай“.

България е на последно място в ЕС по темпове на имунизация срещу COVID-19 в ЕС с 42 634 направени ваксини до момента.

„Ние погрешно сме планирали, не сме диверсифицирали риска и всичко това води до последно място по ваксиниране в ЕС“, коментира по-рано евродепутата от здравната комисия на ЕП Петър Витанов. Нaй-гoлямoтo кoличecтвo вaкcини Бългaрия щe взeмe oт фaрмaцeвтичнaтa кoмпaния АstrаZеnеса, посочи той по повод забавянето и орязването на доставките за ЕС от ваксините на фармацевтичната компания.

„Бългaрия плaнирa дo крaя нa ceптeмври дa вaкcинирa 30%, в cъщoтo врeмe Иcпaния плaнирa вaкcинaция нa 70% oт нaceлeниeтo зa cъщия пeриoд, Дaния плaнирa дo крaя нa лятoтo дa e вaкcинирaлa вcички. В мoмeнтa ниe изocтaвaмe дeceтoкрaтнo oт някoи cтрaни-члeнки в EC. Взeмeтe eднa Румъния – прeди три дни 48 000 румънци бяхa вaкcинирaни зa eдин дeн. У нac cъщия дeн бяхa вaкcинирaни 655 души. Т.e. cпрямo тeзи държи изocтaвaмe близo 10 пъти, a 5 пъти e изocтaвaнeтo ни cпрямo cрeдния пoкaзaтeл зa EC,“ кoмeнтирa Пeтър Витaнoв.

Над 100 милиона са вече поставените ваксини в света, Израел заема първо място
Откакто кампаниите по масово ваксиниране започнаха в началото на декември, към обяд днес са били поставени най-малко 101 317 005 дози на ваксина в поне 77 държави и територии, предаде Франс прес като позова на официални данни.

На първо място по брой ваксинирани на глава от населението е Израел. Над една трета от жителите на страната (37 процента) вече са получили първата доза, а един на всеки петима (21 на сто) и втората необходима за постигане на имунитет.

На челни позиции са Великобритания (9.8 милиона сложени дози, или 13.7 процента от жителите), Съединените щати (32.2 милиона дози или 7.9 на сто), Обединените арабски емирства (3.4 милиона дози, без данни за дял от населението) и Сърбия (6.2 процента от жителите).

В Европейския съюз са поставени 12.7 милиона дози (2.3 на сто от населението). На първите места са Малта (5.4 процента от жителите), Дания (3.2 на сто) и Полша (3.1 процента).

В двете страни с население от над 1 милиард (Китай и Индия) са поставени съответно 24 милиона и 4 милиона дози, което значи, че е обхваната малка част от населението.

Още от Свят


loading...