https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

Китай разшири още повече строгите си ограничения върху износа на технологии, свързани с рафиниране на редкоземни минерали. Най-новите ограничения включват технология за производство на редкоземни магнити. Те се използват в двигателите на електромобилите и в генератори. Използват се и в потребителската електроника като мобилните телефони например.

По-рано беше забранен и износът на технологии за извличане на редки земни от Китай. Сегашните и предишни ограничения са част от търговска война между Съединените щати и Китай за обмен на технологии. В края на 2022 г. Съединените щати пък забраниха износа на по-модерните микрочипове. Китай отговори със забрана за износ на германий и галий – това са два метала, които са с голямо значение за производството на съвременни чипове. Съединените щати внасят половината от германия и пълните количества галий, който използват, пише Oilprice.

Какво смятат да постигнат от Китай?

Ясно е, че Китай доставя 90% от обема на рафинираните редкоземни метали на света. Страната произвежда 60% от рудата, което означава, че останалият свят изпраща три четвърти от рудата си в Китай за преработка, а китайците биха искали да продължат да се радват на своя почти монопол върху преработката. Това поставя Китай в доста добра позиция, от която да решава кой ще получи тези метали и дори дали останалият свят изобщо ще получи. Китай неочаквано намали износа си на редкоземни метали през 2010 г., вдигайки цените до невиждани дотогава нива.

Очевидно отговорът на това е насърчаването на добива на редкоземни елементи извън Китай. Настоящата администрация на САЩ въведе програма за стимулиране на базирания в САЩ добив на критични минерали като литий, никел, графит, кобалт и манган. Много редкоземни елементи вече са в т. нар. списък на критичните минерали и по този начин отговарят на условията за стимули за насърчаване на местното производство. За тази цел са отпуснати известни средства.

Но и това не дава резултат. Опитът за съживяване на затворена мина за редкоземни метали – най-голямата в Съединените щати, обаче доведо до колосална финансова загуба за инвеститорите, когато цените на редкоземните метали се сринаха, след като Китай възобнови предишното си ниво на износ след намалението през 2010 г. Това само показва как Китай лесно би могъл да саботира всякакви опити за оспорване на господството му на пазара на редкоземни елементи.

Консенсусът по отношение на свободния обмен на стоки в света все повече се разпада и геополитическите интереси излизат на преден план. Китай изглежда така, сякаш почти не се интересува от това да спазва правилата за свободна търговия. Ако други големи държави и блокове започнат да се движат в същата посока, лесният достъп до евтини стоки и ресурси, от далечни места, може да стане все по-проблематичен, пише Oilprice.