нова Арабска пролет
Снимка: Jonathan Rashad/wikipedia

Все повече хора, особено в развиващите се страни, усещат много сериозно инфлацията. Ако направим аналогия, това връща към Арабската пролет. Когато цената на насъщния се вдигне, обикновено социалното напрежение не закъснява, заяви Красимир Атанасов, финансов анализатор.

По отношение на инфлацията в САЩ експертът заяви, че тя “все още не е дошла в пълната си сила”. Според Атанасов инфлационният натиск няма да подмине и Европа, имайки се предвид, че континентът “забрави да произвежда”. Той отбеляза, че голяма част от стоките, за които липсваше търсене миналата година, не могат да бъдат произведени и внесени толкова бързо сега, което увеличава цените: “Това няма да се разреши от днес за утре в никакъв случай, а ще тежи в продължение на години”.

Анализаторът коментира и фиаското около Archegos Capital. Според него то е част от „токсичен микс“ на пазара, включващ още тревогите от предстоящо увеличение на данъците в САЩ и поскъпването на облигациите в страната.

“Това е много токсичен микс за пазара, стоящ на лесни пари, които вече се вижда, че не са толкова лесни. Едно малко камъче може да обърне колата”, смята той.

Гостът изрази очаквания за скорошно затягане на регулациите на фона на скандала около Archegos и предизвикателствата пред платформата за търговия без комисионни Robinhood по-рано тази година.

„Пазарът е балонизиран, тази година ще бъде преломна. Всички фактори, които се насъбраха, трудно ще бъдат овладени… Справедливата стойност на акциите в Америка е поне наполовина“, оцени икономистът в студиото на Bloomberg TV Bulgaria.

Атанасов се спря и на увеличаващите се нива на дълга в някои икономики: „Западните икономики са поели по път, от който няма връщане – печатаме, докато всичко се счупи”.

Той изрази очаквания дефицитът в САЩ да продължи да нараства и през тази година, което да натежи на долара в дългосрочен план. Все пак Атанасов изтъкна, че не би направил залог на еврото в период от 30 години например.

“Възстановяването няма да е в права линия, този вирус очевидно ще се разнообразява, ще има нови модификации, няма да е толкова лесно, колкото се струва на всички. Доказано е, че държава с огромен дълг няма как да се възстанови толкова лесно. Ако някой ще се възстановява добре, това са развиващите се пазари”, каза още експертът.

loading...