Нова Зеландия

https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

Парламентът на Нова Зеландия прие нов закон, забраняващ продажбата на цигари или тютюневи изделия на всеки, роден след 2008 г. Островната страна ефективно забранява цигарите за всички бъдещи поколения. Тя е първата страна, която някога приема подобен закон, пише в. „Гардиън“.

Това означава, че минималната възраст за закупуване на цигари ще продължи да се покачва. На теория човек, опитващ се да си купи пакет цигари през 2072 г., ще трябва да покаже документ за самоличност, удостоверяващ, че той е на възраст най-малко 63 години, пише БТА.

Здравните власти на Нова Зеландия се надяват, че тютюнопушенето ще изчезне много преди това. За целта е приет цялостен пакет от мерки, целящи да направят пушенето по-малко достъпно. Предвидено е драстично намаляване на законното количество никотин в тютюневите изделия. Те ще могат да се продават само в специализирани магазини, а не в лавки и супермаркети.

Министърката на безопасността на храните и въпросите на възрастните хора Аеша Верал каза, че здравната система на страната ще спести милиарди долари, тъй като няма да ѝ се налага да лекува заболявания, причинени от тютюнопушенето, като рака, инфарктите, инсултите и ампутациите. Вредата от употребата на цигари е доказана и добре документирана през последните десетилетия.

Либертарианската партия „АCТ Нова Зеландия“, която гласува „против“ пакета закони, каза, че множество квартални магазинчета ще фалират, тъй като вече няма да могат да продават цигари. Заместник-ръководителката на партията Брук ван Велден заяви, че забраната на практика ще доведе до създаването на черен пазар. Тя добави, че забраните никога не постигат целите си и винаги водят до непредвидени последствия.

Законът не се отнася за електронните цигари, които вече са по-популярни в Нова Зеландия от традиционните.

Още от Свят