нова мисия до луната как лунният цикъл влияе върху съня

Луната изглежда е новият дом на човечеството. Миналата седмица НАСА обяви, че повторното „завладяване“ на Луната е задължително преди пътуване до Марс за научни открития, икономически ползи и вдъхновение за ново поколение изследователи: поколението Артемида.

Тази седмица в Китай също процъфтява космическа програма, тъй като и двете нации настояват да върнат хората обратно на Луната и да създадат първите лунни бази, пише Daily Sabah.

Американското разузнаване, военните и политическите лидери ясно дават да се разбере, че виждат много стратегически предизвикателства пред САЩ в космическата програма на Китай – като ехо от съперничеството между САЩ и Съветския съюз, което подтикна надпреварата към Луната през 60-те години на миналия век.

Днес Китай бързо се изравнява с американските граждански и военни космически постижения и отбелязва нови свои собствени. От военна гледна точка САЩ и Китай обменят обвинения за въоръжаване на космоса.

Високопоставени представители на отбраната на САЩ предупреждават, че Китай и Русия изграждат способности за премахване на сателитните системи, които са в основата на американското разузнаване, военни комуникации и мрежи за ранно предупреждение.

Има и гражданска страна на космическата надпревара. САЩ се притесняват от това Китай да поеме водеща роля в изследването на космоса и търговската експлоатация, за да не се превърне в пионер в технологичния и научен напредък.

„За едно десетилетие Съединените щати се превърнаха от безспорен лидер в космоса до просто един от двама връстници в конкуренция“, заяви сенатор Джим Инхоуф, републиканец от Оклахома по време на изслушване на въоръжените сили а САЩ в Сената.

На друго изслушване миналата година, администраторът на НАСА Бил Нелсън размаха изображение, предадено от китайски марсоход, който току-що се беше спуснал на Марс.

„Китайското правителство… скоро ще кацне с хора на Луната“, каза той. И допълни, че „това трябва да ни подскаже нещо“.

Конкуренцията не е непременно нещо лошо“, заяви от своя страна сенатор Крис Кунс – демократ от Делауеър и член на Комисията по външни работи на Сената.

„Дали съперничеството с Китай „осигурява по-голям и устойчив интерес към нашата космическа програма? Разбира се“, заяви Кунс. Според него обаче това не е непременно съревнование, което трябва да доведе до конфликт.

„Мисля, че това може да бъде състезание, като Олимпийските игри, което просто означава, че всеки отбор и всяка страна могат да се издигнат по-високо и по-бързо. И в резултат на това човечеството вероятно ще спечели“, допълва сенаторът.


loading...