Нови мерки Германия

Броят на заразените в Германия расте главоломно и вече в регионите с най-висок брой инфекции важат нови мерки. Те бяха обявени от канцлера Ангела Меркел.

Новите правила включват носене на маска на открито, ако няма възможност за спазване на дистанция, вечерни часове и забрана на продажбата на алкохол след 23 часа.

На спешна среща германският канцлер Ангела Меркел и кметовете на 11-те най-големи германски града решиха да включат и армията в борбата с Covid-19.

Експерти на Бундесвера, както и на института „Роберт Кох“ ще помагат на здравните служби в най-засегнатите региони. Тази подкрепа ще се предлага, ако в рамките на 7 дни в едно населено място инфекциите надминат 35 на 100 000 жители.

Маските на открито стават задължителни за местата, на които е невъзможно да се спазва дистанция. Ресторантите и баровете ще затварят в 23 часа, продажбата на алкохол след този час е забранена.

Сред засегнатите от тези мерки градове са Берлин, Мюнхен, Фракфурт, Бремен, Кьолн и повечето градове в Северен Рейн Вестфалия.

Най-болезнена за германците нова мярка е вътрешната забрана за пътувания точно в началото на есенната ваканция. Само три дни преди началото й в Берлин, околните провинции въведоха забрана за нощувки на жители на Берлин на тяхна територия. Наложи се стотици берлинчани да отменят резервациите си в Бранденбург и Мекленбург-Предна Померания.

Канцлерът Меркел се обърна към нацията със специален призив да се съобразят с мерките, за да може те да са краткосрочни и икономиката да не пострада отново.

Баровете

Властите на Берлин въведоха забрана за баровете и ресторантите да работят от 23:00 до 06:00 ч. с цел да ограничи тревожно нарастващият брой случаи на заразяване с коронавирус, предаде Франс прес.

Франкфуртските власти въведоха подобна мярка, която влезе в сила снощи. На баровете и ресторантите във Франкфурт им бе забранено да продават алкохол от 22:00 до 06:00 ч.

В Берлин в периода от 23:00 до 06:00 ч. е забранена работата на всички търговски обекти, с изключение на аптеките и бензиностанциите. Мярката ще е в сила до 31 октомври.

Продажбата на алкохол в бензиностанциите и хранителните магазини също е забранена след 23:00 ч.

„Сега не е моментът за тържества“, заяви на 6 октомври кметът социалдемократ на Берлин Михаел Мюлер във връзка с въведената мярка. „Можем и искаме да избегнем нова карантина“, която би била по-строга, заяви той, като се обърна специално към хората на възраст от 20 до 40 години.

„След три чаши вино доста по-слабо се спазват правилата за социална дистанция“, заяви Дирк Берендт, който отговаря за правосъдната политика в Берлин.

Берлинските власти решиха също така сериозно да ограничат възможността за социални контакти между хората.

От 23:00 до 06:00 ч. е забранено на открито да се събират на едно място над петима души. През деня ограничението за момента остава 50 души.

Забраните за събирани в закрити помещения вече са още по-строги. Досега на едно и също място на закрито можеха да се събират до 25 души. Ограничението сега е десет души.

Мерките са насочени най-вече срещу домашните партита и незаконните тържества, на които според берлинските власти се стига до случаи на заразяване с вируса.

Виж още:Франция и Ирландия с рекорден брой новозаразениБроят на новите случаи с коронавирус за изминалото денонощие във Франция за пръв път от началото на …Oct 11 2020skafeto.com

.

loading...