африка спасява европа Северен поток 2 украйна нови санкции срещу Северен поток 2 САЩ
Снимка: © Nord Stream 2 / Axel Schmidt

САЩ предприемат нови санкции срещу „Северен поток 2“, съобщи VoA. Държавният департамент представи в Конгреса доклад, в който са посочени два кораба, на които може да бъдат наложени санкции по закона „За защита на енергийната сигурност на Европа“ (Protecting European Energy Security Act, PEESA) от 2019 г.

Това се казва в изявление на американския държавен секретар Антъни Блинкън.

„В доклада са посочени два кораба и свързаната с Русия структура Transadria Ltd, които участват в проекта „Северен поток 2″. Срещу Transadria Ltd ще бъдат въведени санкции въз основа на PEESA, а корабът й Marlin е обявен за конфискувана собственост.“ – отбелязва държавният секретар.

По думите му, САЩ са против тръбопровода „Северен поток 2“. С предприемането на новите мерки, американската администрация е наложила санкции на 8 души и е идентифицирала 17 плавателни съда, които са квалифицирани като блокирана собственост по силата на PEESA.

„Въпреки че администрацията продължава да се противопоставя на тръбопровода „Северен поток 2″, включително чрез нашите санкции, ние продължаваме да работим с Германия и другите ни съюзници и партньори, за да минимизираме рисковете, свързани с тръбопровода, които той носи на Украйна и страните от НАТО и ЕС. Продължава и стремежът ни да дадем отпор срещу зловредната дейност на Русия, включително в енергийната сфера.“ – заяви Антъни Блинкън.

Припомняме, преди седмица президентът на Украйна Володимир Зеленски призова САЩ да наложат нови санкции срещу тръбопровода.“Газовият шантаж на Европа трябва да приключи завинаги“, подчерта той.

Междувременно проектната компания на тръбопровода „Северен поток 2“ Nord Stream 2 AG обжалва решението на съда в Дюселдорф да не освободи газопровода от спазването на газовата директива на ЕС.

От своя страна президентът на Полша Анджей Дуда определи построяването на газопровода като стратегическа грешка. Той подчерта, че „Сверен поток 2“ предоставя на Русия възможност „да шантажира в стратегически план цялата западна общественост, което далеч надхвърля сферата на енергетиката“.

Вижте още:
Германия преустанови сертификацията на „Северен поток 2“Федералната мрежова агенция на Германия спря сертифицирането на компанията Nord Stream 2 AG като нез…Nov 16 2021skafeto.com

Конгресът на САЩ одобри инициатива за нови санкции срещу „Северен поток 2“Законодателна инициатива за нови санкции срещу газопровода „Северен поток 2“ беше приета от Камарата…Sep 24 2021skafeto.com

Шефът на „Нафтогаз“: Русия изнудва ЕС да пусне „Северен поток 2“Русия изкуствено провокира дефицит на газ в Европа и упражнява директен шантаж, за да бъде пуснат в …Sep 24 2021skafeto.com

Газпром: „Северен поток 2“ е напълно завършенСтроителството на газопровода „Северен поток-2“ е напълно завършено днес сутринта на 10 септември, с…Sep 10 2021skafeto.com


loading...