Русия война срещу Украйна украинското настъпление Саботажи въздушна тревога в цяла Украйна анексия на окупираните територии

https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

На 3 февруари администрацията на Байдън обяви нов пакет военна помощ за Украйна на стойност 2,2 млрд. долара, включващ прецизни ракети с голям обсег на действие за HIMARS. Това се посочва в дневния анализ на Института за изследване на войната (ISW). Пакетът включва наземни малокалибрени бомби (GLSDM), които ще увеличат обсега на HIMARS до 151 км от приблизително 80 км.

Пакетът включва също така противотанкови системи Javelin, две огневи установки за противовъздушна отбрана HAWK, обикновени боеприпаси за HIMARS и 120-милиметрови минохвъргачки и 155-милиметрови артилерийски снаряди.

Руският президент Владимир Путин продължи кампанията си срещу определени опозиционни гласове във вътрешното информационно пространство, като същевременно продължи да подкрепя критично настроени националистически милиблогъри. На 3 февруари московските власти обявиха ареста на Александър Гусов, предполагаемия администратор на каналите Novyi Vek и VChK-OGPU в Telegram, по обвинение в изнудване.

Независимата руска медия OVD Info твърди, че руските власти са арестували и Олег Селиверов по обвинения, свързани с тероризъм, след като московските власти наскоро разследваха Селиверов за връзки с опозиционния канал Nexta Live. Селиверов е антивоенен активист, а ВЧК-ОГПУ се характеризира като разкриваща „тайните на чиновниците, олигарсите, гангстерите, служителите на сигурността.“

На 26 януари Гусов отрича връзките си с „Новый век“ и ВЧК-ОГПУ, а на 28 януари Селиверов отрича връзките си с Nexta Live.

Руските официални лица продължават да поддържат информационната операция, че войната в Украйна е пряка заплаха за руската сигурност, чрез законодателни манипулации. На 3 февруари Брянска и Курска област обявиха, че удължават „жълтото“ ниво на терористична заплаха за неопределено време поради необходимостта от засилени мерки за защита и отбрана на руската територия.

Основни изводи

  • На 3 февруари администрацията на Байдън обяви нов пакет военна помощ за Украйна на стойност 2,2 млрд. долара, включващ прецизни ракети с голям обсег на действие HIMARS.
  • Руският президент Владимир Путин продължи кампанията си срещу определени опозиционни гласове във вътрешното информационно пространство, като същевременно продължи да дава платформа на критично настроени националистически милблогъри.
  • Руските официални лица продължават да поддържат информационната операция, че войната в Украйна е пряка заплаха за руската сигурност, чрез законодателни манипулации.
  • Руските сили продължиха настъпателните операции по линията Сватово-Кремина, като темпото на операциите край Кремина се засили.
  • Руските сили продължиха настъпателните операции в района на Бахмут.
  • Руските сили не постигнаха потвърдени териториални придобивки в Южна Украйна.
  • Според съобщения на западни официални лица руските сили са понесли почти 200 000 жертви във войната в Украйна.
  • Руските официални лица продължават да разчитат на организирани от правителството неправителствени организации, действащи в окупираните територии, за да създадат фалшива подкрепа за руската окупация от страна на обикновените хора.