Броени часове остават до старта на тазгодишното издание на най-голямото руско авиокосмическо изложение – МАКС 2021. Именно там ще бъде представен нов стелт изтребител, с който Москва планира да се въоръжи. В мрежата обаче вече изтекоха първите снимки на самолета.

Изтребителят е дело на компанията „Сухой“ и има един въздухозаборник под кабината и само един двигател, за разлика от „невидимия“ Су-57, който е с два. Предполага се, че машината ще има висока маневреност и максимална скорост от 2200 км/ч.

Семейството на Су-27, МиГ-29 и МиГ-31 също са с два двигателя, като последният масов руски изтребител с един двигател е дебютиралият през 60-те години на миналия век МиГ-21. Междувременно американските F-16 и F-35 са само с един двигател. Така новият стелт самолет се оказва доста иновативен за Русия.

Изтекоха снимки на новия руски изтребител "Сухой" (Снимки)

Анализаторите отбелязват и друго постижение на Москва. Кремъл е успял да опази разработката на самолета в тайна, като се предполага, че работата по изтребителя е стартирала най-късно преди 5 години, а може би и в началото на миналото десетилетие.

Според в. „Российская газета“ на изложението ще бъде показан пълноценен прототип, който може да лети, а не макет.

Изтекоха снимки на новия руски изтребител "Сухой" (Снимки)

Руските ВВС биха имали голяма полза от стелт изтребител с един двигател, който е по-бърз и евтин за производство. Освен това подобен самолет би запълнил важна тактическа ниша, тъй като досега в руските военновъздушни сили доминират основно тежки изтребители.

Изтекоха снимки на новия руски изтребител "Сухой" (Снимки)

Еднодвигателен стелт самолет има голям потенциал за продажба на чужди пазари, а от „Ростех“ вече са публикували видео, в което загатват, че планират продажби на Индия, в Арабския свят, Виетнам и други страни.

Вижте още:
Русия тества новия ракетен комплекс С-500, изпраща танкове до АфганистанС-500 е извършил изпитателна бойна стрелба по високоскоростна балистична цел, съобщиха от руското во…Jul 20 2021skafeto.com


loading...