Нощните пазари са предимно азиатски феномен, зародил се още по времето на династия Танг през IX век. Характерни са в Източна и Югоизточна Азия, като са особено популярни в Република Китай (Тайван), превръщайки се в неразделна част от социо-културния живот на страната.

В моментна в островната държава има над 300 нощни пазара, функциониращи от залез до полунощ. Когато се свечери, около 17-18 часа, части от улици и тротоари или специално обособени пазарни зони се изпълват с хора. Повечето нощни пазари работят всеки ден и са места, където да излезете да се позабавлявате с приятели, да намерите някаква стока на по-изгодна цена, но основно – да се насладите на сяочи (xiaochi), буквално преведено като „малки ястия” – не много големи като обем, но евтини порции деликатеси.

Тайванската улична храна привлича като магнит туристи от цял свят. Повечето нощни пазари обикновено са известни с няколко свои специалитета, но винаги можете да се ориентирате за това кои са най-добрите места за опитване на нещо вкусно по опашките отпред. Нощните пазари не са „капан за туристи”, напротив. Огромният процент от посетителите са местни жители, а ако следвате тълпите, попадате на най-интересните места на всеки отделен пазар.

Островът, който не спи

Сред пъстрото многообразие на сергиите и музиката от високоговорителите, можете да се насладите на традиционни ястия като: омлет със стриди, кубчета печени меса, гриловани гъби, сладък пудинг с тофу, свинско с ориз, телешки нудъли, пържено пиле, пълнени тестени джобчета с различни плънки, множество десерти, сред които и особено популярни са ананасовите кейкове, плодове, и, разбира се, вонящото тофу – отвратително заради миризмата му според някои, но разполагащо с огромна фенска маса, която е влюбена във вкуса му.

Не може да се пропусне и националната напитка на Тайван – чаят с балончета (Bubble tea) – напитка от чай с мляко и добавени топчета (перли) от тапиока с различни топинги и вкусове, изобретена през 80-те години в Тайван и станала много популярна в Азия, щатите, Австралия, Великобритания, и срещаща се все по-често и в Европа.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Möge Tee Fort Lee (@mogeteefortlee)

В столицата Тайпе нощните пазари са основни туристически атракции, като най-известни са Шилин, Нинся, Раохе, Тонгхуа, които са винаги изпълнени с посетители, а наред с местните храни, има и интернационалните хамбургери, вурстчета, пици, сладолед.

Островът, който не спи

Освен храната и пазаруването, забавленията също имат своето място. Можете да посетите традиционни китайски гадатели, масите за игра на маджонг са навсякъде, наред с много популярните стрелбища, където мишените са малки балони, флиперите и игрите с хващане на рибки.

Тайванците умеят да работят много, на което дължат своя просперитет, но умеят и да се забавляват и да релаксират.

Островът, който не спи
Лунна новогодишна камбана в Dharma Drum Mountain Тайпе, Тайван

Сред най-важните празници са Лунната нова година и пролетния фестивал, когато всички бизнеси замират. Обичани празници са и Фестивалът на драконовите лодки, Фестивалът в средата на есента, а Денят за почистване на гробници е подобен на нашите задушници и служи за отдаване на почит към предците.

Любопитно е, че през повечето празници, както и в почивните дни, музеите работят, като това са и дните с най-много посетители, като в Националния дворцов музей в Тайпе се намира една от най-внушителните колекции на нефрит – любимият камък на китайците, заемащ особено място в културата и вярванията им, както и големи колекции от порцелан, калиграфия, бижута, императорски съкровища, радващи се на нестихващ посетителски интерес.

Националния празник на Тайван е на 10 октомври (денят на двойното десет), когато се чества годишнина от Синхайската революция през 1911 година – установяването на Република Китай и краят на властването на династията Цин. Денят е особено тържествен – на площада пред президентския дворец се провежда церемония, предавана на живо.

Въпреки заплахата от Контитнентален Китай (КНР), честването на празника не е превърнато във военен парад, напротив. С изключение на прелитането на вертолет с флага и кратка аеробатика от група изтребители, военен оркестър и гвардейска част за фигурална маршировка, отбелязването на празника преминава с речи на официалните лица и президент Цай Инуен, демонстрации на бойни изкуства, традиционен карнавален театър, детски танцувални групи, поп изпълнители, училищни маршируващи оркестри, радостни хора и позитивни емоции.

Тържествата са не само в Тайпе, а обхващат цялата страна, като завършват с грандиозно шоу с фойерверки, продължаващо обикновено над половин час и провеждано всяка година на различно място, като винаги привлича огромни тълпи от зрители.

Вижте още:
Силициевият щит на Тайван – „оръжието“, което може да опази острова от КитайКитайски ракети, летящи над Тайван, и военноморски учения в пролива през август накараха глобалната …Oct 13 2022skafeto.com

Кратка история на Тайван и отношенията му с КитайРазположен на 160 километра край бреговете на Китай, Тайван има дълга история и сложни отношения с к…Oct 8 2022skafeto.com