Локдауните в най-големите строители в Китай редкоземни елементи нулев Covid
Снимка: Barry Tan from Pexels

Бизнесът възобнови работа, а изискванията за тестове бяха облекчени в Пекин и в други китайски градове днес, след като страната бавно облекчава строгите мерки за нулев Covid, които доведоха до протести в страната, предаде АФП.

Местните власти в Китай започнаха да премахват ограничения, които управляваха всекидневния живот от години, насърчени от разпореждане на централното правителство за нов подход в борбата с коронавируса, пише БНР.

В столицата Пекин, където много бизнеси възстановиха изцяло работата си, от днес жителите вече не трябва да показват отрицателен тест от последните 48 часа.

Финансовият хъб Шанхай, който премина през брутален двумесечен локдаун тази година, преминава на същите правила. Жителите му ще могат да посещават паркове и туристически атракции без скорошен тест.

В северозападния град Урумчи, където пожар уби 10 души и това се превърна в катализатор за протестите, супермаркети, хотели, ресторанти и ски курорти отвориха в понеделник.

Властите в централния град Ухан, където за първи път бе регистриран коронавирусът в края на 2019 г., и в провинция Шандун премахнаха тестовете за ползване на градски транспорт в неделя.

Китай съобщи днес за 30 014 новозаразени за последното денонощие (около 1800 по-малко от предишния ден), от тях със симптоми – 4318. В страната се наблюдава спад на боря на инфекциите през последните дни след рекордни върхове от над 40 000 случая, наблюдавани в края на ноември.

Няма починали от Covid-19, ден по-рано жертвите на Covid-19 са две.


loading...