Федералният върховен съвет на Обединените арабски емирства (ОАЕ) избра престолонаследника на емирство Абу Даби шейх Мохамед бин Зайед Ал Нахаян за президент на страната след кончината на досегашния лидер, предаде Франс прес, като се позова държавната осведомителна агенция на ОАЕ – УАМ.

Мохамед бин Зайед беше избран за президент на богатата монархия в Персийския залив, след като неговият брат Халифа бин Зайед Ал Нахаян почина вчера на 73-годишна възраст. Поради здравословни проблеми той отдавна не участваше в ежедневните дела на страната и управлението на практика беше поел Мохамед бин Зайед.

Шейх Мохамед бин Зайед Ал Нахаян е третият син на шейх Зайед бин Султан Ал Нахаян, който бе първият президент на Обединените арабски емирства и един от бащите основатели на ОАЕ.

Шейх Мохамед благодари на шейховете, членуващи във Федералния върховен съвет, за доверието, което са му гласували.

Избирането на Мохамед бин Зайед за президент на ОАЕ официализира лидерската му позиция в богатата петролна страна с население от 10 милиона души.

Вчера президентът на Обединените арабски емирства шейх Халифа бин Зайед Ал Нахаян почина на 73-годишна възраст.

Министерството на президентските дела на ОАЕ обяви четиридесетдневен траур и тридневно прекратяване на работата във всички министерства и частния сектор от днес. Знамената са спуснати наполовина.

Президент на Обединените арабски емирства и държавен глава на федерацията се избира на всеки пет години от Федералния национален съвет измежду шейховете (монарсите) на седемте съставни емирства на федерацията – Абу Даби, Дубай, Фуджайра, Рас ал-Кайман, Шарджа, Ум ал-Кууайн и Аджман. Макар да не е записано в конституцията традицията е емирът на Абу Даби да бъде избиран за президент на Обединените Арабски Емирства.


loading...