обстрел АЕЦ

Украинската държавна компания „Енергоатом“ съобщи за мощен обстрел на втората по големина АЕЦ в Украйна, след Запорожката – Южноукрайнската АЕЦ. Киев обвини Москва за атаката, предава Дир.бг.

Според изявление на компанията около полунощ индустриалната зона на Южноукраинската атомна електроцентрала, разположена в Николаевска област на брега на река Южен Буг, е била подложена на ракетен обстрел.

„В 00,20 ч. местно време на 19 септември 2022 г. руската армия бомбардира промишлената зона на Южноукраинската ядрена централа (известна още като Пивденоукраинск – бел. ред)“, съобщи компанията оператор в „Телеграм“.

Ударена е сградата на атомната електроцентрала, счупени са над 100 прозореца. На мястото на падането на снаряда е останал кратер с диаметър 4 метра и дълбочина 2 метра. Освен това беше изключен един от водноелектрическите агрегати на Александровската ВЕЦ, която е част от Южноукраинския енергиен комплекс.

„И трите енергоблока на АЕЦ „Юг“ работят нормално. За щастие няма пострадали от персонала на централата“, пише в съобщението на украинската компания.

„Енергоатом“ призова за незабавно спиране на „атаките на ядрен тероризъм“.

Руската страна все още не е коментирала това изявление.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски реагира на ракетната атака в публикация във Фейсбук. Той призова режимът в Кремъл да бъде спрян, преди военните престъпления на Русия да доведат до катастрофа.

„Нашествениците искаха да стрелят отново, но забравиха какво е атомна електроцентрала. Русия застрашава целия свят. Трябва да я спрем, преди да е станало твърде късно“, написа Зеленски.

В навечерието на войната руските войски се противопоставиха на украинската армия, атакуваха и други критични инфраструктури на Украйна, включително Харков ТЕЦ-5, в резултат на което бяха засегнати Сумска, Полтавска и Днепропетровска области остана без ток за известно време.

Руските окупатори обстрелват не само позициите на украинските военни, пишат украински издания. Те атакуват критична инфраструктура. През нощта мощни експлозии се чуха както в Запорожие, така и в района на Днепропетровск.

Ударът срещу Запорожието беше потвърден от ръководителя на ЗОРА Александър Старух, предаде украинският „Телеграф“. Той отбеляза, че се знае за осем удара по областния център и че преди това руснаците са стреляли по критични инфраструктурни обекти. Веднага след експлозиите в Запорожие в някои райони имаше прекъсвания на тока. На сутринта руснаците за втори път атакуваха града с ракети – удрят брега на Днепър.

Кметът на града Анатолий Куртев допълни, че ударът е бил върху две инфраструктурни съоръжения. Също така в резултат на нощен обстрел са повредени високи сгради и помещения на учебно заведение – счупени са прозорци. В частните къщи също липсваха прозорци и има повредени покриви.

Експлозиите в района на Днепропетровск бяха потвърдени в района на Никопол. Обстрелът е извършен от тежка артилерия и „Градове“. В Никопол пострадаха къщи, стопански постройки, автомобили, водопроводи и електропроводи. Нарушено е електрозахранването в кв. „Марганец“.

Съобщава се и за обстрел на Николаев и района от Русия. В 8:30 беше потвърден удар по Николаев – нашествениците удариха двора на частна къща и повредиха трамвайните проводници. Няма предварителни данни за пострадали, но огледът на мястото на пристигане продължава.

Според месните канали в Телеграм има щети по комуникациите, когато става въпрос за Южноукраинската АЕЦ, но не са засегнати критични обекти. Украинското разузнаване предупреди за риска от руски удари по атомни електроцентрали преди ден и по-късно от „Енергоатом“ потвърдиха за удара край Южноукраинската АЕЦ.

Още за войната


loading...