кризата в ЕС

Визията на френския президент Еманюел Макрон за Европейския съюз се състои в това, той да се стесни като стратегическо пространство, да се уплътни в своето ядро, да формира една вътрешна общност и да създаде Европа на различни скорости. Чрез различните скорости стопанинът на Елисейския дворец се надява да преодолее кризата в ЕС, това казва в анализ политологът Огнян Минчев в анализ, публикуван в БГНЕС.

Проблемът е, че тази визия на Франция идва в период, когато наблюдаваме една драматична промяна в цялата конструкция на системата на международните отношения. Тази промяна предполага Европа да престане да възприема себе си като модел на обществено развитие, какъвто тя беше в рамките на системата на либералния консенсус.

Европа трябва да преконфигурира себе си като стратегическа общност, която обитава един нов глобален свят. Свят на състезание, свят на геополитическо съперничество. Това е свят, който не почива върху принципи и ценности, всъщност той почива все по-малко върху тях и почива все повече на базата на разделение на силите и съперничество на силите, които сами подбират върху какви ценности да основават своята собствена политика и визия. Ако това е така, то тогава ние сме изправени пред една перспектива, която е изключително драматична, особено за Балканите.

Западните Балкани се ангажираха за създаване на „малък ЕС“Държавните ръководители на страните от Западните Балкани съобщиха, че поемат ангажимент да се колабо…Nov 11 2019skafeto.com

При управлението на президента Доналд Тръмп виждаме как САЩ се изтеглят от Близкия изток и предоставят този регион в ръцете на своите геополитически съперници. Това кара някои да смятат, че подобно нещо може да се случи и на Балканите. Очевидно е, че САЩ засега не са готови да направят съответните отстъпки на Балканите, но други важни международни фактори са готови.

Виждайки оттеглянето на САЩ от позицията, която те заемаха в продължение на 70 години по отношение на Европа – гарант за тяхната сигурност и обединение, както и на системата на либералния консенсус – и придвижването им към система, в която „национализмът е водеща сила“, според Тръмп, европейските страни започнаха да се оглеждат. Те започнаха да търсят своето място в тази нова международна среда.

Андрей Ковачев: Мини-Шенгенът на Сърбия буди скептицизъм в ЕСИдеята за балкански мини-Шенген поражда резерви в някои от държавите-членки на ЕС. Това съобщи еврод…Nov 16 2019skafeto.com

След като вече нямаме тези връзки на солидарност, които съществуваха между Европа и САЩ в рамките на НАТО и всички институционални и ценностни конфигурации на сътрудничество от двете страни на Атлантическия океан, то тогава историята спира, свлича се назад и започва кризата в ЕС. Тя търси референтни структури, които могат да компенсират разпадането на тези връзки. И за Франция тези референтни връзки са да възстанови някакви традиционни свои интереси, традиционни свои геополитически конфигурации.

Губейки инициативата в разговора с Тръмп, Макрон се обърна към Путин. Това беше особено силно стимулирано след декларираното изтегляне на президента Тръмп от Сирия. Когато Макрон разбра, че всички френски интереси в Близкия изток са поставени под въпрос в рамките на конфигурацията на сътрудничество със САЩ, тогава Франция се почувства свободна да търси други референтни партньори, с които да разрешава своите проблеми. Отношението към Балканите е следствие от този обрат.

Изтичането на мозъци: подривният проблем пред всички страни от Западните БалканиВ статията си за изтичането на мозъци в Западните Балкани, и по-специално в Сърбия, Bloomberg пише, …Mar 30 2019skafeto.com

В този контекст няма нищо случайно, когато президентът Макрон произнесе реч на сръбски в Белград. Няма нищо чудно, че той налага вето на преговорите на Македония и Албания с ЕС и на практика се открива перспективата за „Малкия Шенген“, който е част от поредицата постюгославски и неоюгославски проекти за възстановяване на сръбската хегемония на Балканите. Вече не можем да разчитаме на интегрирана европейска позиция по Балканите, ако тази позиция на Франция се съхрани.

Макрон предлага План за европейски ренесансПо-малко от три месеца преди изборите за Европейски парламент френският президент призова за реформи…Mar 5 2019skafeto.com

Изправени сме пред ситуация, в която трябва да отчитаме факта, че заради кризата в ЕС има ако не напълно, то има частично завръщане към политиката на Великите сили в Европа. Не трябва се правят драматични референция към някакъв “Европейски концерт” и решаването на проблемите на всички страни без тяхното участие, но подобен процес съществува и той трябва да бъде взет предвид. Позицията на България, за съжаление, не е ясна. Тя е изключително противоречива и недефинирана от гледна точка на българския национален интерес.
„Файненшъл Таймс“ разкри подлата цел на Франция и Макрон за БалканитеБлокирайки началото на преговорите за членство в ЕС с Македония и Албания, френският президент Еманю…Nov 6 2019skafeto.com


loading...