световната икономика

https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

Търговските напрежения и политическата несигурност, включително предстоящия Брекзит, тежат върху световната икономика, предупреди Организацията за икономическо сътрудничество (ОИСР) и развитие като отново намали прогнозата си за 2019 г. за глобален икономически растеж.

ОИСР понижи прогнозата си до 3.3% за тази година, в сравнение с 3.5%, прогнозирани през ноември, което само по себе си беше понижение от предишните 3.7%. Това ще бъде забавяне спрямо миналата година с 3,6%.

„Високата политическа несигурност, продължаващото напрежение в търговията и по-нататъшното разрушаване на доверието на бизнеса и на потребителите допринасят за забавянето“, каза ОИСР в междинна версия на своята икономическа перспектива.

ОИСР, която групира най-развитите световни икономики, преразгледа прогнозите за растеж по-ниски в почти всички страни от групата Г-20 на индустриализираните и нововъзникващите икономики.

Прогнозата за САЩ бе намалена с 0,1 процентни пункта до все още стабилен 2,6%.

19-членната еврозона беше особено силно засегната, като прогнозираният растеж спада от 1.8% на един процент.

Прогнозата за растеж на европейския икономически лидер Германия се понижи до 0.7% от 1.4, докато за Италия се понижи от 0.9% ръст в рецесия при -0.2%.

Икономиката може да се свие с два процента, вкарвайки страната в рецесия, ако Великобритания напусне ЕС без сделка и се срине принуди да ползва правилата на Световната търговска организация, предупреди ОИСР.

Подобен резултат, според доклада, „би добавил към неблагоприятните ефекти върху БВП и бизнес инвестициите, които вече са наблюдавани спрямо очакванията преди гласуването през 2016 г.“.

ОИСР предупреди, че последиците от липсата на сделка биха могли да бъдат още по-силни, ако липсата на подходяща гранична инфраструктура и загубата на достъп до търговски споразумения на ЕС с трети страни причинят сериозни пречки в интегрираните трансгранични вериги за доставки.

Ревизирането на данните е предимно заради забавения растеж в Германия, Италия, Великобритания, Канада и Турция. Факторите, допринесли за световното забавяне, са многобройни, но организацията посочи слабата китайска икономика и забавената глобалната търговия, свързана с протекционистичната политика на САЩ, като ключови фактори.

Китай се очаква да отчете растеж от 6,2% през тази година (-0,1%) и 6,0% през 2020 г.

„Световната икономика е изправена пред все по-сериозни насрещни ветрове“, каза главният икономист на ОИСР Лорънс Буун.

„Правителствата трябва да засилят многостранния диалог, за да ограничат рисковете и да координират политическите действия, за да се избегне по-нататъшен спад”, допълни той.

Още:Борисов: Сменяме левчето с евро. Еврозоната е задължителнаБългария рано или късно ще трябва да смени левовете и да започне да използва вместо тях единната евр…Jun 7 2017skafeto.com

Банките предупреждават: Внимавайте при тегленето на кредитиХората трябва да внимават при тегленето на кредити. Трябва да имат едно наум, трябва да си оставят р…Aug 28 2019skafeto.com


loading...