Снимка: Станислав Тимохин (wikipedia commons)

Руският магнат, който по-рано осъди безумната война на Москва в Украйна, заяви, че е бил наказан от Кремъл за позицията си, съобщи в. „Гардиън“. В емоционален пост в Instagram през април 54-годишният Олег Тинков заяви, че „90% от руснаците“ са против клането на Кремъл в Украйна.

По-късно той продаде своя дял от 35% в холдинга Tinkoff Bank, основан от него през 2006 г., на компания, контролирана от приятелски настроения към Кремъл милиардер Владимир Потанин. Холдингът TCS Group притежава Tinkoff Bank, която е една от най-големите кредитори в Русия.

В нов пост в Инстаграм във вторник Тинков заяви, че е продал дела си за „копейки“, и изрази благодарност към Потанин, че го е спасил от „този надвиснал ад“.

Руският бизнес магнат Олег Тинков заяви, че е бил наказан от Кремъл заради позицията си за войната и обвини Русия, че е изпаднала в архаизъм.

„Сбогом, Тинкофф Банк, сбогом, Русия. Нищо не ми е останало в Русия“, написа олигархът. „Жалко е, че моята страна окончателно се плъзна към архаизъм, патернализъм и сервилност. Вече няма Русия, всичко си отиде.“

„Загубих всичко, но не съм загубил душата си“, добави Олег Тинков.

В интервю за „Ню Йорк Таймс“, публикувано в неделя, Тинков заяви, че е бил принуден да продаде пакета си от акции на цена 3% от реалната им стойност.

Бизнесменът каза пред „Ню Йорк таймс“, че Tinkoff Bank е била заплашена с национализация, ако той не продаде дела си само за 3 процента от стойността, на която е оценена.

Макар че финалната цена не беше потвърдена, Лондонската фондова борса миналата година оцени дела на Тинков в TCS за над 20 млрд. долара.

„Не можех да преговарям“, каза той и добави, че приятели са му казали, че може да е в опасност.


loading...