ООН катастрофи

Общото събрание на ООН призова в петък за глобални действия за намаляване поне на половина на регистрираните всяка година близо 1,3 милиона смъртни случая и 50 милиона наранявания при пътнотранспортни произшествия до края на десетилетието, съобщи АП.

В декларация, приета с консенсус в последния ден от двудневната сесия, се казва, че смъртните случаи и нараняванията при пътнотранспортни произшествия не само причиняват страдание на близките, но и струват на страните средно от 3% до 5% от техния годишен брутен вътрешен продукт.

В документа се казва, че международната общност трябва да направи пътната безопасност приоритет за опазване общественото здраве и развитие. Делегатите призоваха всички държави да се ангажират, както се призовава в Глобалния план за Десетилетието на действие за пътна безопасност 2021-2030 г.

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш каза, че пътнотранспортните произшествия са основната причина за смъртта в световен мащаб на млади хора на възраст от 5 до 29 години и че девет от 10 жертви са в страни с ниски и средни доходи.


loading...