ОПЕК+ петрол

Големите страни производителки на петрол от ОПЕК+, изглежда са готови да запазят текущите нива на добив на среща, преди влизането в сила на нови санкции срещу Москва. 13-членната Организация на страните износителки на петрол (ОПЕК) днес трябва да се консултира с 10 други страни производителки на петрол, сред които Русия, за да преразгледат решението си през октомври да намалят производството с два милиона барела на ден. Видеоконференцията на ОПЕК+ ще се проведе от 13:00 часа в неделя.

Припомняме, че Г-7 и Австралия се споразумяха за таван на цените от 60 долара за барел за руския петрол, който ще влезе в сила в понеделник или скоро след това, заедно с ембаргото на ЕС върху морските доставки на руски суров петрол.

Това ще предотврати доставките по море на руски суров петрол за Европейския съюз, които представляват две трети от вноса на петрол в блока от Русия, в опит да се лиши Москва от милиарди евро.

Докато Русия осъди входящата горна граница на цените в събота, заплашвайки да спре доставките за всяка страна, която приеме мярката, Украйна предложи горната граница да е дори по-ниска.

За ОПЕК+, голямото неизвестно в петролното уравнение е колко силно санкциите ще засегнат руските доставки.

Но на този етап все още не може да се изключи по-голямо намаляване на добива на петрол.

На фона на икономическия мрак, подхранван от растящата инфлация и опасенията от по-слабото търсене на енергия в Китай поради ограниченията, свързани с Covid, двата глобални показателя за суров петрол останаха близо до най-ниското си ниво за годината, далеч от върховете си през март.

От последната среща на групата в началото на октомври петролът Брент от Северно море и американският му еквивалент WTI загубиха повече от шест процента от стойността си.

Но спекулациите, че все още може да има по-нататъшно намаляване на производството на ОПЕК+, повишаваха цените през цялата седмица.


loading...