Ограниченията за пътувания удостоверение за свободно движение NextGenerationEU

Европейската комисия смята, че прекратяването на доставките на руски газ за България и Полша и искането на Русия да плаща в рубли за газ е „опит за разделение на ЕС“, и призовава за солидарност и единство в общността. Европейският комисар по въпросите на енергетиката Кадри Симсон заяви това при пристигането си на срещата на министрите на енергетиката на ЕС днес.

„Решението за прекратяване на доставките на руски газ за България и Полша кара ЕК да смята Русия за ненадежден доставчик. Искането на Русия за плащане в рубли е опит за разделение на ЕС, ние трябва да отговорим с единство и солидарност“, заяви Симсон. Тя също така добави, че Европейската комисия не разполага с информация за това кои държави и компании от ЕС са готови да плащат в рубли за газ.

„Европейската комисия не разполага с информация за държави или частни компании, които желаят да плащат в рубли“, заяви Симсон, помолена да коментира информацията в европейските медии, че компании от 10 държави в ЕС вече са открили рублеви сметки в „Газпромбанк“, за да плащат за руския газ в рубли.

Тя обяви още, че Европейската комисия ще обсъди шестия пакет от санкции на ЕС срещу Русия на заседание на колегиума на европейските комисари утре. „Това ще бъде тема на следващото заседание на борда на ЕК утре, след което съм сигурна, че председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен ще предостави допълнителна информация“, каза Симсън.


loading...