Виктор Орбан имиграцията
Виктор Орбан

Дясната партия ФИДЕС на унгарския премиер Виктор Орбан обяви, че се оттегля от най-голямата парламентарна група в Европейския парламент, Европейската народна партия, предадоха световните агенции. Това става ясно от писмо на Орбан до лидера на групата на ЕНП в европарламента Манфред Вебер.

Решението на ФИДЕС идва след като ЕНП промени вътрешните си правила, за да може цели партии, а не само отделни евродепутати, да бъдат изключвани от фракцията.

Конфликтът между ЕНП и ФИДЕС се засили през последните години, в това число заради обиди срещу бившия председател на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

Критиките на Брюксел към политиките на Орбан, в това число ограничаването на правото за получаване на убежище и закона за дейността на неправителствените организации, допринесоха за разкола в европейския консервативен блок.

„Разочароващо е, че докато Европа се бори с пандемията, ЕНП се занимава с ограничаване на правата на собствените си представители. Това е антидемократично, несправедливо и неприемливо“, пише Орбан в писмото, цитирано от Ройтерс.

Вижте още:
Евродепутат: $1 трилион изтече от РусияОт Русия са изтекли 1 трилион долара, които се перат по целия свят. Това казва пред БНР евродепутатъ…Mar 3 2021skafeto.com

loading...