осигуровки на чиновници

1,26 млрд. лв. са приходите от осигурителни вноски за държавните служители, съдиите, прокурорите, следователите и лицата, заети в сектор “Сигурност” през миналата година. Те са изцяло за сметка на държавния бюджет. Това показва анализ на държавното обществено осигуряване за 2021 г. Вноски през миналата година държавата е внесла осигуровки за 128 981 души.

Средният осигурителен доход за чиновници, полицаи и магистрати е бил 1947,32 лв., а средно за страната е 1177,36 лв. “Осигурителните вноски за държавните служители се дължат върху получените или начислени и неизплатени брутни месечни възнаграждения по служебни правоотношения, но върху не повече от максималния месечен размер на осигурителния доход и са за сметка на държавния бюджет. За държавните служители не се определят минимални осигурителни доходи, както при работниците по трудови правоотношения”, обясняват експертите.

Вноските, платени от държавата за тях, са 26,1% от всички внесени от работодател или възложител. През 2020 г. постъпленията от тази категория осигурени са били със 179 млн. лв. по-малко.

Общо в хазната са постъпили 8,88 млрд. лв. от осигуровки. За хората на трудов договор осигуровките се плащат в съотношение 60:40 от работодателя и от работника. В резултат на това в частните фирми над 88% от разходите за труд са за заплати и около 14-15% – за осигуровки, а в държавната администрация заплатата е едва 74,78% от общите разходи за труд.

Отделно на социалното и здравното осигуряване на служителите се падат 23% от общия разход от 26 001 лв. на година.

Предишното правителство обяви с идването си на власт, че ще опита да накара чиновниците да си плащат осигуровките сами. Дебатът заглъхна на фона на кризите заради поскъпването на енергоносителите, войната в Украйна и инфлацията, но първоначалният план бе с актуализацията на бюджет 2022 през юли да се предложи и цялостен модел за промяна на пенсионната и осигурителната система.

64 209 социално слаби средно на месец са били здравно осигурявани от държавата през 2021 г., показва отчет на Агенцията за социално подпомагане. Това са предимно хората, които получават социални помощи и такива за отопление. За сметка на държавния бюджет се осигуряват още родители, осиновители, един от родителите, които се грижат за лице с над 50% увреждане или с трайно намалена работоспособност.

Вижте още:
143 000 българи са чиновници на тлъста заплатаЧиновниците в страната не намаляват, застаряват, но повечето изпълняват задачите си над изискванията…Jul 11 2022skafeto.com

Съкращават над 10 хил. пенсионери от администрациятаНад 10 хиляди пенсионери ще бъдат съкратени от администрацията от догодина. Звена, които обслужват б…Dec 29 2021skafeto.com


loading...