орбан сорос

Правителството на Виктор Орбан е осъдено да плати компенсация от 2 милиона форинта на Унгарския хелзинкски комитет заради разпространяване на лъжи срещу Джордж Сорос и имигрантите. Освен това Орбан ще трябва да понесе извинение, предаде Дойче веле.

Върховният съд на Унгария постанови в сряда, че правителството на Виктор Орбан е разпространило „подвеждаща информация и погрешно представени факти“ за правозащитната организация. Те се съдържат във въпросник, разпратен до милиони унгарски домакинства, съобщи AFP.

В изявление, изпратено от Унгарския хелзинкски комитет (УХК) до медиите се посочва, че според Върховния съд на страната правителството на Орбан е накърнило репутацията му в „национално допитване“ относно американския милиардер Джордж Сорос.

От съобщението става ясно още, че съдът е постановил унгарското правителство да публикува извинение към неправителствената организация – чрез медиите и на сайта на правителството. Публикацията с извинението трябва да остане активна не по-малко от 30 дни. Глобата от 2 милиона форинта, която правителството в Будапеща трябва да изплати на УХК като обезщетение е равностойна на 6000 евро.

Крах за Орбан на местните избори в Унгария, опозицията спечели и столицата БудапещаУнгарската опозиция спечели вчера най-голямата си изборна победа от десетилетие, след като Гергей Ка…Oct 14 2019skafeto.com

Правителството на свой ред разпространи позиция, в която се казва, че приема решението на съда. Независимо от това обаче, кабинетът продължава да разглежда УХК като промигрантска организация, финансирана от Джордж Сорос: „Въпреки че отрича и увърта, факт е, че Унгарският хелзинкски комитет е финансирана от Сорос промигрантска организация“, се казва в правителствено изявление, цитирано от АФП.

През 2017 година в анкетата за „Плана Сорос“ – част от т. нар. „национални консултации“ през 2015 г., фокусирани върху миграцията, гражданите бяха запитани дали са съгласни с позицията на правителството. В един от въпросите се твърди, че УХК, който е приел финансиране от Сорос, се застъпвал за мигранти, осъдени за нарушаване на закона, да получат по-леки присъди, отколкото получават унгарските граждани. В своя защита от УХК припомниха, че от десетилетия се борят за равноправие в Унгария.

Съд нареди на кабинета на Орбан да се извини на Хелзинкския комитетУнгарски съд постанови, че правителството на Виктор Орбан трябва да се извини публично на Унгарския …Nov 21 2019skafeto.com

С решението си Върховният съд потвърди становищата на по-долните инстанции, в които се казва, че правителството е представило своето мнение като факти и по този начин е поставило УХК в лоша светлина.

Виктор Орбан, който е известен с непримиримата си позиция срещу мигрантите, многократно е обвинявал американския милиардер от унгарски произход Джордж Сорос, че подкрепя и дори направлява имиграцията към Европа. Въпросната анкета, придружена от мощна информационна кампания с плакати и реклами в медиите, е кулминационната точка от негативната кампания на Орбан срещу Сорос.

От Унгарския хелзинкски комитет обявиха, че ще използват средствата от обезщетението за предоставяне на безплатна правна помощ.

Орбан се озъби на Бюрксел: Приберете си платените активисти, за Унгария решения ще вземат само унгарциУнгария не планира да напусне Европейския съюз, увери унгарският премиер Виктор Орбан, допълвайки об…Sep 30 2019skafeto.com

loading...