Отава

Кметът на Отава Джим Уотсън обяви извънредно положение в града, което да помогне за справяне с безпрецедентните 10-дневни блокади от протестиращи шофьори на камиони, който парализираха канадската столица, предаде Дир.бг, цитирайки Ройтерс.

„Мерките отразяват сериозната опасност и заплаха за безопасността и сигурността на гражданите, които създават продължаващите демонстрации, и подчертават нуждата от подкрепа от други институции и клонове на правителството“, посочи в изявление кметът.

Уотсън, който се оплака, че демонстрантите са повече на брой от полицаите и контролират ситуацията, не даде подробности за това какви мерки може да наложи.

„Положението в момента е напълно извън контрол, защото протестиращите командват парада“, заяви Уотсън по местно радио. „Те имат доста повече хора, отколкото са нашите полицаи“, каза кметът.

Полицията съобщи, че е повдигнала обвинения на четирима души за престъпления от омраза и разследва заплахи срещу обществени личности заедно с Федералното бюро за разследване (ФБР) на САЩ. Добре организираната блокада отчасти разчита на финансиране от поддръжници в САЩ, заявиха органите на реда.

Висш член на либералното правителство на Канада каза, че лекотата, с която конвоят е блокирал района около парламента и привидното безсилие на полицията представляват „национално унижение“. В събота хиляди хора протестираха в градове в Канада, включително Торонто, след като демонстрациите срещу изискванията за ваксинация се разраснаха от Отава към други места.

Протестът, наречен „Конвой на свободата“, започна като движение срещу въведеното от канадските власти изискване за ваксинация на преминаващите границата със САЩ шофьори на камиони, но прерасна в по-широка проява на недоволство против обществените здравни мерки и правителството на премиера Джъстин Трюдо.

Още от Свят


loading...