отпътуващи от Англия
Снимка: Luke Stackpoole/unsplash

От понеделник, 08 март, всички отпътуващи от територията на Англия са длъжни да попълват нова декларация, с която да удостоверят, че имат съществена причина за пътуването, съобщиха от МВнР.

Според въведените от властите ограничения, възможните причини, при които се допуска излизане от страната са само пет: работа, образование, доброволчество, медицински причини или полагане на грижи за други лица (т.нар. compassionate grounds ), както и сватби и погребения или свързани с тях събития.

Превозвачите ще проверяват попълнените формуляри преди началото на пътуването. На пътници без попълнена декларация може да се откаже достъп до резервирания транспорт. Превозвачите също ще бъдат задължени да посочват на своите уебсайтове, че формулярът трябва да бъде попълнен преди тръгване на път.

Декларацията може да бъде изтеглена от сайта на британското правителство.

От МВнР препоръчват на пребиваващите в Англия българи да се запознаят с публикуваните към документа указания. Полетата за попълване на декларацията се намират на втора и трета страница от PDF файла на документа.

Попълнената форма трябва да е подписана – на хартия или изтеглена на дигитално устройство.

При необходимост от съдействие българските граждани в Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия могат да се обръщат към българското посолство в Лондон на следните телефонни номера:
+44 20 7581 3144;
+44 20 7584 9400;
+44 20 75893763.

Сигнали могат да се подават и на имейл адресите на българското посолство в Обединеното кралство:
consular@bulgarianembassy.org.uk,
ambass.office@bgembassy.plus.com,
ambass.office@bulgarianembassy.org.uk.


loading...