ЦРУ Китай Тайван инструкция
Снимка: cia.gov

Американските спецслужби все още не дават отговор дали пандемията от COVID-19 е резултат от естествено предаване на вируса от животно на човек или е непланирано „изпуснат“ от лаборатория – това следва от публикуван на 29 октомври доклад на американското разузнаване, съобщи VoA.

Според документа, разузнавателните агенции на САЩ не са единни в становищата си за произхода на вируса, но анализаторите смятат за малко вероятно той да е разработен като биологично оръжие.

Според американското разузнаване, Уханският институт по вирусология в Китай е участвал в създаването на коронавируси, но от наличните данни не е ясно дали вирусът е SARS Cov-2 е създаден чрез генно инженерство.

Информацията, че учени от Уханската лаборатория са потърсили медицинска помощ за лечение на респираторно заболяване през ноември 2019 г., не може да се свърже еднозначно с произхода на пандемията, според авторите на документа.

Според четири от разузнавателните агенции, участващи в изготвянето на доклада, може да се каже с ниска степен на увереност, че вирусът е предаден естествено от животно на човек.

Петата агенция смята с умерена степен на увереност, че първото заразяване на човек със SARS Cov-2 е свързано с дейността на Уханската лаборатория.

Официални лица, участвали в изготвянето на доклада, изразяват надежда Китай все пак да предостави на международната общност материали за произхода на коронавируса.

Към момента китайските власти не съдействат за провеждането на международно разследване и отказват да дадат достъп до базата данни за коронавирусите на Уханския институт по вирусология.

Припомняме, общата експертна комисия на СЗО и Китай, разследваща произхода на COVID-19 в Ухан, не завърши работата си с окончателен извод и обяви, че не е установила източника на вируса. Веднага след публикуването на доклада учени от цял свят призоваха разследването да продължи, с или без съдействието на Китай.


loading...