парада в Москва

https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

Русия отбеляза 77-годишнината от победата си във Втората световна война с традиционния Парад на победата в Москва. Тази година в честванията взеха участие по-малко на брой бойни машини, като въпреки хубавото време над Кремъл не прелетяха самолети. Този факт подхрани подозренията, че армията на Русия е изтощена, а оръжието й е на привършване, пише Дир.бг.

Причината за по-скромния парад обаче едва ли може да се обясни само със загубите в Украйна. В конфликта не участват дори половината от бронираните машини и самолети на Москва. От над 400 000 професионални военни, в Украйна воюват около 200 000. Основната част от наборниците, с която числеността на руската армия надхвърля 1 милион, е в казармите.

Военни експерти и коментатори очакваха „умните“ крилати ракети на Кремъл да приключат още в края на март, но ударите с тях продължават и до днес.

Руски националисти, като Игор Гиркин „Стрелков“, твърдят, че провеждането на тазгодишния парад е излишно.

„Смятам, че мащабните тържества не са много подходящи в сегашната военнополитическа обстановка, в която ресурсите трябва да се насочват предимно към армията в мястото на бойните действие“, заявява Гиркин.

В историята има и други случаи на „скромни“ паради в Москва. През 2017 година на Червения площад преминават 10 000 души и 114 единици наземна бойна техника. Този път в парада участваха близо 11 000 души и 131 модела оръжия.

Въпреки това липсата на някои машини е озадачаваща и отговори за отсъствието им все още няма.

Сухопътна част

Тазгодишният парад на победата включваше доста по-малко бройки бойна техника, като броят на различните видове оръжие също бе намален.

През Червения площад не преминаха едни от най-важните установки, използвани във войната в Украйна. Липсваха голяма част и от най-модерните бойни системи. Ето кои машини липсваха на тазгодишния Парад на победата в Москва:

Танк Т-80БВМ

Експертите отбелязват, че модернизирания Т-80 е изключително удачен за бойни действия в най-северните части на страната. Това се дължи на газотурбинния му двигател, който може да стартира веднага и не се влияе от екстремно ниските температури.

Модернизацията залага и на нова реактивна броня „Реликт“ и огневи системи, взети от Т-90.

Оръдието е 125-милиметрово и е допълнено от 7,62-мм картечница ПКТ и зенитна 12,7-мм картечница НСВТ, с която стреля командирът на танка. Т-80БВМ разполага още с активна защита „Арена-М“, която трябва да неутрализира противотанкови управляеми ракети.

С Т-80БВМ са въоръжени частите, намиращи се отвъд Северния полярен кръг. Танкът обаче взема участие и във войната срещу Украйна.

ТОС-1А „Солнцепек“

ТОС е съкращение на Тежка Огнеметна Система. установката изстрелва ракети с термобарична бойна глава. За много кратко време те могат да унищожат вражески укрепления и бойна техника. ТОС-1А „Солнцепек“ се използва в бойните действия на територията на Украйна.

Обсегът на ракетите на „Солнцепек“ е 10 километра.

Термобаричните боеприпаси са изключително мощни, защото използват наличния в атмосферата кислород за подсилване на взрива. Унищожителният им ефект се състои в огромното количество топлина и рязката промяна в атмосферното налягане. Заради своя характер термобаричното оръжие се наричат още вакуумна бомба.

Характерът на бойния заряд накара много наблюдатели да обявят системата за „нехуманна“. По време на бойните действия Украйна пленява няколко бройки от оръжието и ги използва срещу руските сили.

Система за залпов огън „Смерч“

Това оръжие може да се посочи за наследник на легендарната „Катюша“. Системата за водене на реактивен огън „Смерч“ разполага с 12 броя 300-милиметрови ракети.

Максималната далекобойност е 90 километра, а с един залп могат да се унищожат 32 хектара площ. Презареждането става за 8 минути. Едно от предимствата на комплекса, е че ракетите могат да се напътстват със системата за глобално позициониране ГЛОНАСС.

Организацията Human Rights Watch твърди, че комплексът е бил употребен срещу гъсто населени квартали в Харков, което е довело до смъртта на най-малко 11 цивилни.

БМПТ „Терминатор“

Това е една от най-новите руски бойни машини, които е създадена изцяло за бой в градски условия. Въпреки това „Терминаторите“ не участват в битката за Мариупол.
Машината разполага с модерна реактивна броня и система за антитанков ракетен огън, чийто боеприпаси са управляеми и имат обсег до 6 км.

„Терминатор“ е снабден с още две 30-мм автоматични оръдия и една 7,62-мм картечница. Двигателят на бойната машина също е ъпгрейднат и е сходен с този на танка Т-90.

Напълно въоръжен „Терминатор“ тежи 44 тона и има екипаж от 3-ма души.

Русия е разработила бойната машина, защото има горчив опит с използването на танкове в градски бой, където тромавите машини с бавна скорострелност стават лесна мишена. Възможно е Москва да пази своите бройки за бъдещи боеве.

Зенитен комплекс „Деривация-ПВО“

На пръв поглед машината прилича на лек танк, като това се дължи на нейното 57-милиметрово оръдие.

Оръдието е изключително скорострелно и може да следва бързо движещи се мишени. На практика то може да сваля ниско летящи крилати ракети, ракети въздух-земя, хеликоптери, дронове или дори самолети. Но най-важното му предимство е, че е роботизирано.

Деривация-ПВО може да се използва и за удари върху наземни цели.

Последният коз в ръкава на новото руско оръжие е факта, че целият купол, на който е разположен оръдието е необитаем, а екипажът на Деривация-ПВО е доста добре защитен.

Бойната система обаче не взема участие в бойните действия на Русия в Украйна.

Въздушна част

Въпреки слънчевото време в Москва въздушната част на парада бе отменена. През последните седмици в небето над руската столица бяха проведени няколко мащабни тренировки, като генералната репетиция бе в края на миналата седмица.

По думите на прессекретарят на президента Дмитрий Песков въздушната част е отменена „заради лошо време“. Частите на ВВС не преминаха и над други големи руски градове, което предизвика допълнително спекулации относно истинската причина.

Ето част от машините, които не видяхме:

„Летящият танк“ Ка-52

Ка-52 „Аллигатор“ е най-модерният руски боен хеликоптер. Максималната скорост е 300 км/ч, а бойният радиус е 460 км.

За задвижването отговарят два газотурбинни двигатели – всеки с мощност от по 2400 к.с.

Ка-52 е въоръжен с 30-милиметрово автоматично оръдие, две 23-мм оръдия и голям комплект от управляеми и неуправляеми ракети. Хеликоптерът може да носи и бомби. Русия разполага със 170 бройки от модерния вертолет, който е широко използван в Украйна.

Най-големият хеликоптер в света Ми-26

Въздушната част на парада трябваше да бъде открита от тежкия вертолет Ми-26 – най-големият хеликоптер, влязъл някога в серийно производство. Ми-26 може да превозва до 90 души или до 20 000 килограма полезен товар.

Максималната му скорост е 295 км/ч, а задвижването се осигурява от два газотурбинни двигателя с обща мощност от над 22 000 к.с.

Стратегическият ракетоносец Ту-95МСМ

Това е единственият витлов стратегически бомбардировач, който е на въоръжение към днешна дата, но за това си има добра причина – той е въоръжен не с бомби, а с крилати ракети, можещи да носят ядрени бойни глави. Направил първия си полет през 1952 година, Ту-95 осъществява своето бойно кръщение през 2015 година, нанасяйки удари по цели в Сирия.

Самолетът има 4 витлови двигателя с обща мощност от около 50 000 к.с., а максималната му скорост е 830 км/ч. Без презареждане Ту-95 е способен да измине 15 000 км.

Версията МСМ на бомбардировача е усъвършенстване за носене на най-модерните крилати ракети, но освен това има и подобрена електроника и радар.

Стратегическият бомбардировач Ту-160

Ту-160 е най-големият свръхзвуков самолет в света. При максимално разгънати крила, размахът им е от 55.7 метра, а когато са събрани, размахът е от 35 метра. Самолетът е дълъг 54 метра, а височината му е 13 м. Самолетът тежи 267 600 килограма в натоварено състояние.

Ту-160 може да носи цели 40 000 килограма въоръжение.

За да излети толкова тежък самолет са използвани 4 мощни реактивни двигателя „Кузнецов НК-32“. Това е най-мощният и голям двигател, монтиран на военен самолет. Благодарение на него тежката машина може да лети с 2220 км/ч.

Максималната дължина на полета варира според въоръжението и скоростта, но ако Ту-160 носи 6 крилати ракети Х-55 с ядрена глава с 200 килотона и се движи със скорост около 800 км/ч, то могат да бъдат изминати 12 000 километра без допълнително зареждане във въздуха.

На 10 юни 2010 година, два Ту-160 поставят рекорд, прекарвайки 23 часа във въздуха и изминавайки 18 000 километра.

Друго постижение е реализирано 4 години по-рано, когато самолетът успява незабелязано да проникне в американското въздушно пространство над Аляска, въпреки че Ту-160 няма стелт възможности.

Максималната височина на полета е 16 000 метра, но полетите в повечето случаи се извършват на 12 000 метра над земята.

Макар да влиза на въоръжение през 1987 година, самолетът прави първият си боен полет чак през 2015 година, когато изстрелва крилати ракети 3M-54 Калибр от акваторията на Средиземно море по цели в Сирия.

От 2007 година до сега Русия постоянно държи въоръжени Ту-160 във въздуха си, а отскоро рестартира производството на самолета.

Стелт изтребителят Су-57

Су-57 е многофункционален изтребител от пето поколение. Първият му прототип дебютира във въздуха на 29 януари 2010 г., пилотиран от летеца-изпитател Сергей Богдан. В конструкцията му са използвани широко композитни материали.

Самолетът може да извършва свръхзвуков полет без форсаж, слабо забележим е, има свръхманевреност и способност да извършва относително къси излитания и кацания. Въоръженията му се разполагат във вътрешни пространства и под крилата, отбелязва ТАСС.

Руският изтребител разполага с два мощни реактивни двигателя, като максималната му скорост без форсаж е 2100 км/ч. Количеството на боеприпасите, които самолетът може да носи е над 10 000 килограма.

Една бройка от Су-57 струва около 50 милиона долара – два пъти по-евтино от F-35 Lightning II, но американския самолет има по-добра радарна невидимост.

„Въздушният бункер“ Ил-80

Русия разполага с четири бройки от Ил-80, като всички те са базирани до стратегически градове и са готови да приютят руския президент и други важни правителствени фигури в случай на Трета световна война.

Ил-80 е напълно защитен от електромагнитните ефекти от ядрена детонация и освен това е тежко брониран. Самолетът е напълно интегрирана част от командната система на руските ядрени сили – от него може да се даде заповед за ядрена атака.

Комуникационното оборудване на самолета позволява на президента да нареди изстрелването на междуконтинентални балистични ракети, от суша или море, или да вземе други критични военни решения.

Любопитно, но през 2020 година неизвестни лица обраха изключително пазения „въздушен бункер“ на Путин. Откраднати бяха именно специфичното радиоборудване на самолета, докато той е бил ремонтиран в съоръжението на компанията „Бериев“ в Таганрог, на брега на Азовско море.

Дронът „Охотник“

Сухой С-70 „Охотник“ е боен безпилотен стелт дрон, който доскоро бе обвит в секретност.

По данни на ТАСС размахът на крилата е 20 метра в най-широката им част. Задвижването се осигурява от един двигател Сатурн АЛ-31, а теглото без въоръжението и горивото е 20 000 килограма.

Дронът има максимална скорост от 1 000 кч/ч, не е много маневрен, но е труднозабележим от радарите.

Бойният му радиус е 4 000 километра, като С-70 „Охотник“ може да носи до 2 000 килограма въоръжение, разпределено в два, скрити във вътрешността, отсека.

Супер оръжия

Хиперзвуковите ракети „Кинжал“, „Циркон“ и „Авангард“ не бяха показани на тазгодишния парад в Москва. Това не са единствените руски „супер оръжия“, които липсваха.

Досега широката публика никога не е виждала лазерния комплекс „Пересвет“, ядреното торпедо „Посейдон“ или ядрената ракета „Буревестник“.

За сравнение, Китай показа някои от хиперзвуковите си бойни глави и глайдери. По време на парада те бяха закачени на влекачи.

Липсата на най-новите руски оръжия може да се обясни с притеснения за сигурността. Кремъл разчита доста на сдържащата способност на своите „супер оръжия“, срещу които не би трябвало да има методи на противодействие.

Виж още:Путин от Червения площад: Западът не ни чу! Русия взе единственото правилно решение!Руският президент Владимир Путин честити Деня на победата над фашизма и нацизма в слово на Червения …May 9 2022skafeto.com


loading...