преговорите за Брекзит българи лондон Великобритания ЕС

Британският парламент одобри споразумението за напускане на Европейския съюз (Брекзит). Това стана ясно след гласуване в Камарата на общините, на трето четене, съобщиха световните информационни агенции.

Сделката мина с голямо мнозинство от 99 гласа, но без нито един глас „за“ от лейбъристите.

330 депутати гласуваха в подкрепа на новия законопроект за оттегляне, а 231 гласуваха „против“.

Сега документът ще бъде разгледан в Камарата на лордовете.

Припомняме, че по-рано, главният преговарящ на ЕС за Брекзит Мишел Барние обяви, че Брюксел ще продължи да изпълнява плана си при евентуално излизане на Великобритания от Общността без сделка в края на 2020 година.

ЕС ще продължи да се подготвя за евентуален Брекзит без сделка в края на 2020 г., подчерта той. Това може да се случи, ако Великобритания и ЕС не успят да постигнат търговско споразумение до края на годината, което ще доведе до прекъсване на отношенията без сделка, защото британското правителство изключва удължаване на преходния период.

Ако премиерът Джонсън не иска удължаване на преходния период след края на годината – вчера заедно с Урсула фон дер Лайен се срещнахме с него, той ни каза много ясно, че той не иска такова удължаване – ние ще имаме по-малко от 11 месеца за сключване на сделка. Ако не успеем, преходният период ще приключи на 1 януари 2021 г. без никакви спогодби за нови бъдещи отношения, обясни Бърние.

Това няма да засегне въпросите, покривани от споразумението за напускане. Но ще означава връщане на митата и квотите: пълен анахронизъм за свързани икономики като нашите. Разбира се, ЕС не иска това. Въпреки това е сценарий, който трябва да бъде подготвен от всеки, на ниво ЕС, но също и на национално ниво, и тук в Швеция, каза още той.

Барние подчерта, че ЕС вярва, че би било невъзможно да се сключи всеобхватно споразумение с Великобритания тази година, което да покрива услугите, рибарството, климатичните действия, енергетиката, транспорта, космоса, сигурността и отбраната.

Френският дипломат разкри още, че ще има паралелни преговори за сигурността и отбраната.

Вижте още:
Унищожителен успех на Борис Джонсън, Брекзит е все по-близко, лирата скочи веднагаКонсервативната партия на британския премиер Борис Джонсън печели абсолютно мнозинство в британския …Dec 13 2019skafeto.com

Ал Гор: Брекзит е най-голямата глупост, която направихме!Бившият вицепрезидент на САЩ Ал Гор каза на конференцията за климатичните изменения в Испания, че Бр…Dec 11 2019skafeto.com

Три вида визи за влизане във Великобритания след Брекзит, ще ни излиза доста соленоБританският премиер Борис Джонсън се зарече да ограничи имиграцията от ЕС във Великобритания, ако на…Dec 10 2019skafeto.com


loading...