пелоси тръмп

Лидерката на демократите в Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси поиска да се изготвят основанията за повдигане на обвинения на президента Доналд Тръмп, предадоха Франс прес и Асошиейтед прес, цитирани от БТА.

„Президентът Доналд Тръмп не ни оставя друг избор освен да действаме, защото отново се опита да опорочи изборите ни за своя лична изгода. Днес искам от председателя (на юридическата комисия в Камарата Джери Надлър) да пристъпи към изготвянето на основанията за повдигане на обвинения (импийчмънт)“, заяви тя.

„Действията на президента са в сериозно нарушение на конституцията. Демокрацията ни е заложена на карта. Президентът е злоупотребил със служебното си положение, подкопал е националната ни сигурност и е поставил под въпрос честността на изборите ни“, каза Пелоси.

Така американският Конгрес задейства процедурата за отстраняване от длъжност на президента Доналд Тръмп.

Разследването започна през септември след разкритие за необявен телефонен разговор на Тръмп с украинския президент Володимир Зеленски. Президентът отрича да е направил нещо нередно и днес призова демократите да побързат, за да се стигне до Сената, където той очаква справедлив процес.

Камарата на представителите на американския Конгрес ще предяви обвинения на президента Доналд Тръмп, съобщи в телевизионно обръщение председателят Нанси Пелоси.

„Фактите са безспорни. Президентът е злоупотребил с властта си за своя лична политическа облага, в ущърб на националната сигурност, като е задържал военна помощ в замяна на обявяване на разследване срещу негов политически съперник.

Действията на президента са нарушили Конституцията. Демокрацията ни е в опасност. Президентът не ни оставя друг избор, освен да действаме, защото отново се опитва да опорочи изборите за своя изгода“, заяви Пелоси.

Във вторник Комисията по разузнаването одобри обемистия доклад от разследването. Демократите обвиняват Тръмп за това, че е замразил близо 400 млн. долара военна помощ за Украйна, за да издейства разследване срещу сина на неговия политически съперник Джо Байдън. Президентът, който отрича обвиненията, обяви, че е готов за предстоящата битка.

„Крайно левите демократи лентяи току-що обявиха, че искат да ме отстранят от длъжност заради НИЩО. Те се отказаха от смешната история на Мълър и се хванаха за два съвсем подходящи (идеални) телефонни разговора с украинския президент“, публикува в „Туитър“ президентът Тръмп.

Предстои Правната комисия да формулира обвиненията. Напълно вероятно е Камарата на представителите, където демократите са мнозинство, да гласува за отстраняване на Тръмп. Тогава процедурата минава в Сената, доминиран от съпартийците на президента. Той очаква там справедлив процес, но Би Би Си коментира, че битката ще е безкомпромисна и не се знае дали някой ще остане невредим.

Виж още:Подписвал ли е Борисов секретни документи с Тръмп?Визитата на премиера Бойко Борисов в САЩ и срещата му с американския президент Доналд Тръмп са свърз…Dec 4 2019skafeto.com

loading...