стоки преминаващи транзитно през Русия ЕС електроенергия руски активи заменя руския газ Шарл Мишел: Глобалната сигурност евро за приелите украински бежанци отказ от природния газ Русия архивите на България Нови правила за ДДС ес санкции китайски фирми
Снимка: Gabor KOVACS

https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

Режат наполовина големите пенсии на бившите членове на европарламента в опит да бъде предотвратен срив на скъпа пенсионна схема и да не възникне нужда финансирането й с пари на европейските данъкоплатци, пише европейската редакция на „Политико“.

Повече от 900 души, включително бивши евродепутати, подкрепящи Брекзит, и няколко настоящи еврокомисари, продължават да получават хиляди евро месечни плащания от допълнителния пенсионен фонд на парламента. Но наследената схема за пенсиониране, която действаше в продължение на две десетилетия, преди да бъде затворена за нови членове през 2009 г., е напът да изчерпи парите си до началото на 2025 г.

На среща при закрити врата в понеделник най-високопоставените депутати от ЕС, отговарящи за финансите на институцията, се съгласиха да намалят изплащанията на бенефициентите с 50 процента, да повишат допустимата възраст от 65 на 67 години, да замразят годишното увеличение на плащанията, свързано с инфлацията, и да поканят повече бенефициенти да приемат еднократно предложение за отказ от схемата.

Ходът, предприет в понеделник, вероятно ще удължи живота на фонда до втората половина на 2027 г. и ще намали дупката от 310 милиона евро до около 86 милиона евро. Това ще отложи окончателното решение дали да се остави схемата да фалира или да бъде спасена с пари на данъкоплатците за след изборите за Европейски парламент през 2024 г.