петролното ембарго срещу Русия

https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

Европейската комисия (ЕК) предложи петролопроводът „Дружба“ временно да бъде изключен от проекта за ембарго срещу Русия. Рестриктивната мярка може да бъде отложена до юни или декември 2024 г. Това съобщи „Блумбърг“. Отбелязва се, че петролопроводът е основният източник на внос на суров петрол в Унгария. Ето защо Будапеща блокира новия пакет от санкции срещу Русия.

„Това предложение ще даде повече време на Унгария, която се противопостави на сделката, да намери техническо решение, което да отговори на енергийните ѝ нужди“, твърдят източниците на „Блумбърг“.

Те обаче добавиха, че новият проект за ембарго ще отговори и на „опасенията на други държави без излаз на море, включително Словакия и Чешката република“.

На този фон в проекта за ембарго беше предложено да се включат ограничения върху реекспорта на руски петрол за други държави членки или трети страни.

Посланиците на ЕС ще се срещнат в неделя, 29 май, за да обсъдят преработения пакет.

Припомняме, че председателят на Европейския съвет Шарл Мишел заяви, че страните от ЕС скоро ще вземат решение за налагане на ембарго върху руския петрол. Това може да стане до края на този месец.