план за уреждане на израелско-палестинския конфликт

Турското външно министерство остро осъди предложения от президента на САЩ план за уреждане на израелско-палестинския конфликт, предаде ТАСС.

„Така наречения от САЩ мирен план е мъртвороден. Той е план за анексия, целящ узурпиране на палестински земи и унищожаване на идеята за съвместно съществуване на две държави.

Народът на Палестина и неговата земя не могат да бъдат купени за пари“, се посочва в комюнике на външното министерство в Анкара.

Иран заяви във вторник, че израелско-палестинският мирен план, представен от президента на САЩ Доналд Тръмп по-рано през деня, е „едностранчив“.

„Това е споразумение между ционисткия режим в Израел и Америка. Взаимодействието с палестинците не е в неговия дневен ред. Това не е мирен план, а план за налагане и санкции“, каза Хезамодин Ашна, съветник на иранския президент Хасан Рухани в „Туитър“. Междувременно конгресменът – демократ от Северна Каролина Дейвид Прайс също критикува предложението на Тръмп, като го нарече „едностранчив план за анексиране“.

По-рано Тръмп обяви, че планът му е „печелившо“ решение и за двете страни и отбеляза, че признава „неразделен“ Йерусалим за столица на Израел, но също така удвоява територията на Палестина с Източен Йерусалим като негова столица.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху похвали предложението и призова Палестина да изпълни поредица от условия, поставени от Тръмп, в опит да получи държавата си в неопределен момент в бъдеще и да установи мир в региона.

Още:
В Афганистан е загинал ръководител на атаката на САЩ срещу СолейманиВ резултат на катастрофата на американски военен самолет в провинция Газни в Афганистан е убит висш …Jan 27 2020skafeto.com

 


loading...