платят входна такса
Снимка: Clay Banks @ unsplash

От 16 януари 2023 г. желаещите да разгледат Венеция – перлата на Италианския Север, ще трябва да платят входна такса за това. По този начин „Ла Серенисима“ ще стане първият град в света, който ще изисква входна такса.

Началната дата на програмата бе обявена вчера от общинския съветник, отговарящ за туризма Симоне Вентурини, който определи новата мярка като „велика революция“ и като решение за проблема с тълпите туристи, които наводняват града от десетилетия. Цената на „билета“ ще варира от минималните 3 до 10 евро, като няма да бъде фиксираната, а ще се определя от броя на посетителите: колкото повече желаещи, толкова по-висока такса.

Целта не е да се затваря градът, а да се намали струпването на туристи.

„Венеция е жив град и това трябва да остане така“, подчертаа Вентурини.

Цялостната система за резервиране на „входни билети“ и съответната онлайн платформа ще бъдат представени през есента. Предвидени са множество изключения – билети няма да са нужни например за местните жители и децата, както и за хора с увреждания, собственици на жилища, за посещаващи града по здравни причини или за гостуване при роднини, както и за гостите на спортни и културни събития. Туристите, които ще пренощуват във венециански хотел, също няма да плащат входна такса, защото чрез хотела си така или иначе плащат туристическа такса.

Приходите от системата ще се използват, за да се намалят данъците на венецианците, които вече са много високи заради множеството туристи, които трябва да бъдат настанявани.

Входната такса ще се изисква за историческия център на града и редица острови, сред които – Лидо ди Венеция, Мурано, Пелестрина, Бурано, Торчело и други. За нарушения на режима глобата ще бъде между 50 и 300 евро.

Османско-венецианските войни: 322 години битки между Изтока и ЗападаВъпреки че започва с огромна амбиция, силно влиятелната морска сила, Република Венеция, скоро се ока…Sep 26 2021skafeto.com 


loading...