средна заплата на час в Европа
Снимка: Christian Dubovan on Unsplash

https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

Европейската централна банка застана твърдо срещу компаниите, които отказват да приемат пари в брой. По този начин институцията се опитва да гарантира, че банкнотите и монетите остават надеждно средство за плащане, съобщава Bloomberg.

Коментирайки скорошно предложение на Европейската комисия за регулиране в тази област, от ЕЦБ заявиха, че „би било най-добре да стане ясно, че магазините и доставчиците на услуги не могат да изключат парите в брой като платежно средство“.

Припомняме, че ЕК предложи законопроект за защита на парите в брой заедно с правна основа за цифровото евро, по което ЕЦБ в момента работи. Проектът обаче предизвика подозрения, че е предназначен да замени банкнотите и монетите – нещо, което властите многократно отричаха.

Действията на ЕС

Властите на ЕС смятат само да наблюдават проблема и да предприемат действия, ако подобни практики се разпространят на повече места.

„Подобни ситуации биха ударили сериозно статута на евробанкнотите и монетите като законно платежно средство“, коментират от ЕЦБ в свое публично изявление.

От него разбираме още, че в предложения регламент следва да се включи нова разпоредба, която ясно да посочва, че предварителното едностранно изключване на парите в брой като средство за плащане е забранено.

От останалите централните банки в еврозоната също изразиха своите опасения. Нидерландската централна банка предупреди в доклад от февруари, че приемането на пари в брой на някои места като кина, паркинги и аптеки е прекалено слабо.

Според ЕЦБ приемането на пари в брой е намаляло в по-голямата част от валутния блок между 2019-а и 2022 година, като Латвия и Финландия отбелязват най-голям спад.

Само 7 на сто от гражданите на Финландия редовно използват пари в брой

Наскоро Централната банката на Финландия настоятелно препоръча на гражданите да имат голям паричен резерв от пари в брой, в случай на срив в банковата система на страната.

„Това ще допринесе за стабилността на финансовата система на страната“, заяви представителят на централната банка Пяйви Хейкинен.

„Сега е подходящият момент да се подготвим в случай, че някой реши умишлено да нанесе ущърб на финландското общество и на нашата финансова инфраструктура, като например платежните системи“, обясни тя мотивите за препоръката.

Според проучване, проведено по-рано от Централната банка на Финландия, само 7% от гражданите на страната редовно използват пари в брой при разплащанията си.


loading...