подводница Белгород

https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

Командването на НАТО е изпратило предупреждение до съюзниците си относно мобилизацията на руската ядрена подводница К-329 „Белгород“, която носи оръжие, известно като „Паладин на апокалипсиса“. Алиансът предполага, че „Белгород“ е излязла в Арктика, за да изпробва торпедо с ядрена бойна глава „Посейдон“, което може да измине 10 000 км под вода, пише италианският в. „Република“, като се позовава на източници от НАТО.

По данни на американското разузнаване руската подводница е изчезнала от базата, за да проведе в района на Карско море изпитания на ракетното торпедо „Посейдон“, известно под кодовото име „Статус-6“. Според военни експерти това оръжие ще принуди съюзниците от НАТО да преразгледат концепцията за планиране на военноморските сили на Алианса, пише Дир.бг.

„Това е изцяло нова категория оръжия, която ще наложи промяна в принципите на планиране на западните военноморски операции, което ще доведе до нови изисквания и нови средства за противодействие“, твърди американски военен експерт.
Подводницата К-329 се смята за прототип на нова концепция за водене на война, която Русия разработва в условията на напрежение със САЩ. Наблюдателите отбелязват, че Русия, която не разполага с големи самолетоносачи или крайцери, които да се конкурират с ВМС на САЩ, се е съсредоточила върху усъвършенстването на подводниците.

„Белгород“ постъпи на въоръжение в руския флот на 8 юли 2022 г. Всъщност това е най-дългата подводница в света – дълга 184 метра и широка 15 метра, тя може да се движи под вода със скорост от около 60 километра в час и е способна да остане под вада около 120 дни, без да се налага да се издига на повърхността. А витлата й се смятат за иновативни, тъй като са проектирани да не бъдат засичани от сонари.

Дължината на подводницата не е въпрос на преследване на рекорди, а на носене на първите в света ядрени стелт торпеда и оборудване за събиране на разузнавателна информация.

Суперторпедото е проектирано така, че да избягва инфрачервеното сателитно наблюдение на САЩ. Според руски източници торпедото е способно да достигне целта си на междуконтинентална дистанция на дълбочина над 1 км със скорост 60-70 възела (110-130 км/ч).

Когато „Посейдон“ достига крайбрежието, експлозията на многомегатонната бойна глава предизвиква „ядрено цунами“, способно да унищожи живота на обширни територии. Освен това торпедата могат да бъдат оборудвани с конвенционални бойни глави, като в този случай те могат да бъдат насочени срещу групи самолетоносачи, крайбрежни укрепления и инфраструктурни съоръжения.

В крайна сметка наблюдателите отбелязват, че пускането на подводницата „Белгород“ на вода за тестване на новото торпедо ще позволи на Кремъл да демонстрира оръжие, срещу което няма защита, и по този начин да получи предимство в противопоставянето със Запада.

Още от Свят