подкрепа на малките и средни предприятия

Публични гаранции в размер на 500 милиона лева в подкрепа на малките и средни предприятия одобриха от Европейската комисия. Това съобщиха от Представителството на ЕК в България, цитирани от bTV.

Схемата има за цел да ограничи риска, свързан с отпускането на заеми на предприятията, които са най-силно засегнати от икономическите последици от настоящата криза. Тя ще помогне на предприятията да покрият непосредствените си нужди от оборотен капитал и инвестиции и ще гарантира, че разполагат с достатъчно ликвидни средства, за да продължат дейността си.

Схемата е била одобрена съгласно Временната рамка за държавната помощ, приета от Комисията на 19 март 2020 г. и изменена на 3 април 2020 година.

Комисията е установила, че българската схема отговаря на условията, посочени във Временната рамка.

По-конкретно те са: за всяко едно предприятие размерът на съответния заем да е ограничен до необходимото за покриване на неговите нужди от ликвидни средства в обозримо бъдеще; гаранциите ще се предоставят само до края на годината; гаранциите ще бъдат ограничени до максимален срок от пет години; гаранцията да покрива максимум 80 % от всеки заем и премиите за гаранция да не надвишават равнищата, предвидени във Временната рамка.

Още:
Започва масовото тестване на БанскоДнес започва масовото тестване на Банско. Целта е да се установи дали е имало заразени, но вече изле…Apr 9 2020skafeto.com

АИКБ: Мярката „60/40“ няма да спре безработицатаМярката „60/40“ няма да спре безработицата. Не може да очакваш от спряно предприятие, без никакви пр…Apr 6 2020skafeto.com

loading...