пожарите край Атина

Ситуацията с пожарите край Атина излиза извън контрол, положението е кошмарно. Горят къщи на север от Атина, наложила се е масова евакуация в района на бившето кралско имение край гръцката столица, съобщават местните медии, цитирани от Дир.бг.

Подхранвани от най-тежката гореща вълна от десетилетия, пожарите се приближиха до летен дворец в Татой извън Атина, използван някога от бившето гръцко кралско семейство, както и до археологически обект в Южна Гърция, който е родното място на древните Олимпийски игри.

„Страната е изправена пред безпрецедентна екологична криза с множество големи пожари“, каза премиерът Кириакос Мицотакис, който посети Татой, както и Древна Олимпия, където церемониите за запалване на пламъците за летните и зимните олимпийски игри се провеждат на всеки две години.

Според информацията на местните медии в момента горят гробниците край бившия дворец, а пламъците приближават стотици исторически документи, ценни картини и други значими артефакти.

Доброволец пожарникар каза пред SKAI, че пожарът, достигнал Ипократео Политея, е в състояние, в което не може да бъде овладян. В района огънят гори неконтролируемо и се разпространява.

Полицията евакуира хората там, когато се приближават до къщите.

В същото време пожарникарите постоянно се борят с пламъците, докато ходят от врата до врата, за да предупредят хората да се евакуират.

Виж още:Древна Олимпия оцеля при пожара в АтинаОжесточена битка с огнените пламъци водиха цяла нощ гръцките пожарникари в Древна Олимпия, Евия и Ме…Aug 5 2021skafeto.com

Евакуират хора от покрайнините на Атина заради пожарСтотици хора, живеещи край горския пояс в северните покрайнини на Атина, напуснаха домовете си зарад…Aug 4 2021skafeto.com


loading...